E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2942
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Par kopīpašuma daļas pārdošanu, kopīpašuma izbeigšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2013
Indulis

Jautājums par kopīpašumu: viens no kopīpašniekiem ir izteicis rakstisku piedāvājumu otram kopīpašniekam atpirkt savu 1/6 īpašuma daļu. Īpašnieks, kuram pieder 5/6 daļas, labprāt iegādātos šo 1/6 daļu, bet uz doto brīdi nav tādu līdzekļu. Vai 1/6 īpašnieks var šo īpašuma daļu pārdot kādam citam? Kādas sekas būtu, ja 1/6 īpašnieks grieztos tiesā ar pieteikumu par kopīpašuma izbeigšanu?

A
atbild:
10. oktobrī, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Jā, 1/6 domājamās daļas īpašnieks savu daļu var pārdod arī citai personai ne tikai kopīpašniekam.

Šādā gadījumā Jums kā 5/6 domājamo daļu īpašniekam uz pārdodamo daļu ir pirmpirkuma tiesības. Tas nozīmē, ka Jums ir pirmā roka nopirkt pārdodamo daļu par pirkuma līgumā norādīto pirkuma maksu. Civillikuma 1073.pants paredz, ka pirmpirkuma tiesības ir jāizmanto divu mēnešu laikā no pirkuma līguma noraksta saņemšanas dienas. Savukārt, ja 1/6 domājamās daļas īpašnieka vaina dēļ nav bijis iespējams izlietot pirmpirkuma tiesības, tad Jums ir izpirkuma tiesības. 

Par kopīpašuma izbeigšanu
Civillikuma 1074.pantā ir noteikts, ka nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim. Katrs kopīpašnieks var jebkurā laikā prasīt kopīpašuma dalīšanu. Tātad prasīt kopīpašuma dalīšanu ir kopīpašnieka tiesības, nevis pienākums.

Kopīpašumu sadalīt/izbeigt var, visiem kopīpašniekiem vienojoties vai arī tiesas ceļā. 
Civillikuma 1075.pants nosaka, kādā veidā notiek kopīpašuma dalīšana tiesā - tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, vienai daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam, ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā, vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kam no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu un kas no viņiem apmierināms ar naudu.

Ir jārēķinās, ka ne visus īpašumus ir iespējams reāli sadalīt, kā arī tiesa var pieņemt lēmumu, ka viss nekustamais īpašums ir jāpārdod un nauda jāsadala starp kopīpašniekiem.

Tāpēc iesaku mēģināt vispirms šo jautājumu mēģināt risināt, neiesaistot tiesu, un tikai tad, ja risinājumu nespējat rast, tad vērsties tiesā ar prasījumu par kopīpašuma izbeigšanu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas