E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14307
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba ņēmējam nav tiesību iegūt bezdarbnieka statusu un pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2018
Evita

Labdien! Vai es varu iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja esmu mikrouzņēmuma īpašniece? Jāpiebilst, ka mikrouzņēmums nekad nav darbojies, nav algojis darbiniekus un pati neesmu saņēmusi nekādus ienākumus.

A
atbild:
23. aprīlī, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1. pantu un likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 1. pantu  mikrouzņēmuma (turpmāk – MU)  īpašnieks ir darba ņēmējs. Tātad MU īpašnieks iegūst darba ņēmēja statusu ar dienu, kad ieguvis tiesības maksāt MU nodokli, un ir darba ņēmējs neatkarīgi no tā, vai MU veic darbību vai neveic. Darba ņēmēja statusu MU īpašnieks var zaudēt ar dienu, kad zaudē tiesības maksāt MU nodokli vai likvidē uzņēmumu.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta 1. daļā ir noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā, t.i., nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Tātad, kamēr esat MU īpašniece, Jūs esat darba ņēmēja un Jums nav tiesību iegūt bezdarbnieka statusu un bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas