E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14301
Lasīšanai: 2 minūtes

Būvdarbi un Valsts darba inspekcija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2018
Nataļja

Vai būvdarbu līgums ir spēkā, ja būvdarbu izpildes termiņš ir beidzies, bet būvdarbi nav nodoti? Vai būvuzņēmējam ir pamatojums legāli turpināt strādāt būvlaukumā, ja pasūtītājs būvdarbu līgumu nepagarina, bet arī neizbeidz? Kāds dokuments šajā gadījumā kalpos kā pierādījums līguma spēkā esamībai, sniedzot paskaidrojumus Valsts darba inspekcijai par pamatojumu būvuzņēmējam atrasties un strādāt būvlaukumā?

A
atbild:
20. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Būvdarbu līgumam – kā uzņēmuma līgumam (neatkarīgi no spēkā esamības) – nav tieša sakara ar varbūtējiem paskaidrojumiem Valsts darba inspekcijai. Valsts darba inspekcijas likuma 3. pants paredz, ka Valsts darba inspekcijas funkcija ir valsts uzraudzības un kontroles īstenošana darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā.

Uzņēmuma līguma tiesiskās attiecības savukārt regulē Civillikuma normas, tai skaitā Civillikuma 2212.–2229. pants.

Valsts darba inspekcijas funkcijās nav iekļauta jautājumu (strīdu) izšķiršana par uzņēmuma līgumiem, tostarp par to, vai uzņēmuma līgums ir vai nav spēkā, bet gan darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības normatīvo aktu ievērošana un izpilde jebkurā uzņēmumā. Valsts darba inspekcija savas kompetences ietvaros var pārbaudīt būvnieka darbinieku nodarbinātības likumību, bet nevis paša būvnieka (uzņēmuma) atrašanos būvobjektā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 92 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas