E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14291
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Kā reģistrēt laulību mājas apstākļos

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2018
Skaidrīte Bodniece

Kā reģistrēt laulību mājas apstākļos (veselības problēmas)?

A
atbild:
20. aprīlī, 2018
Tieslietu ministrija
Solvita Saukuma–Laimere, Dzimtsarakstu departamenta direktore

Laulības noslēgšanas kārtību Latvijas Republikā regulē Civillikums, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" un MK noteikumi Nr. 906 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu".

Atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta pirmajai daļai personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu. Iesniedzot iesniegumu, tās uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu.

Savukārt, ja persona vēlas noslēgt laulību ar personu, kurai ir veselības traucējumi, lūgumu par iesnieguma iesniegšanu ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām iesniedz dzimtsarakstu nodaļā atbilstoši personas ar veselības traucējumiem atrašanās vietai.

Lūgumā norāda datus par personām, kuras vēlas noslēgt laulību (vārds, uzvārds, personas kods), un tam pievieno ārstniecības iestādes atzinumu, ka persona ar veselības traucējumiem nav transportējama, kā to paredz MK noteikumi Nr. 761 (34. punkts). Šo lūgumu var iesniegt jebkura persona.

Lai ievērotu normatīvā regulējuma prasību iesniegumu par laulības noslēgšanu iesniegt personīgi, dzimtsarakstu nodaļas pārstāvji pēc šāda lūguma saņemšana ieradīsies personas ar veselības traucējumiem atrašanās vietā, kurā, klātesot abām personām, kuras vēlas noslēgt laulību, pieņems iesniegumu par laulības noslēgšanu.

Papildus MK noteikumi Nr. 761 (40. punkts) noteic, ka persona ar veselības traucējumiem, kura, pamatojoties uz ārstniecības iestādes atzinumu, nav transportējama, laulību reģistrē ārstniecības personas klātbūtnē atbilstoši personas ar veselības traucējumiem atrašanās vietai. Ārstniecības personu saraksts pieejams Veselības inspekcijas mājaslapā http://www.vi.gov.lv/lv/pr.

Attiecībā uz laulības noslēgšanai nepieciešamajiem dokumentiem un laulības noslēgšanas termiņiem piemērojams vispārējais laulības noslēgšanas tiesiskais regulējums.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta otro daļu personas, kuras agrāk bijušas citā laulībā un kuru ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas Iedzīvotāju reģistrā, iesniedzot iesniegumu, uzrāda vienu no šādiem dokumentiem:

  • bijušā laulātā miršanas apliecību;
  • dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra iesniegtu laulības šķiršanas apliecību;
  • likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu;
  • izrakstu vai izziņu no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu.

Civillikuma 41. pants noteic, ka laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā. Vienlaikus Civillikuma 45. pants paredz, ka steidzamos gadījumos dzimtsarakstu nodaļas amatpersonai ir tiesības saīsināt minēto minimālo termiņu.

Tādējādi paredzēti iespējami izņēmuma gadījumi, kad, izvērtējot lietas apstākļus, mēneša termiņu būtu nepieciešams saīsināt. Dzimtsarakstu nodaļas amatpersonai ir tiesības vērtēt katru gadījumu individuāli un lemt par termiņa saīsināšanas lietderīgumu.

Atbilstoši MK noteikumiem Nr. 906 (3.1. apakšpunkts) par laulības reģistrāciju maksājama valsts nodeva – 14 eiro. Minēto noteikumu 8. punkts paredz, ka no valsts nodevas atbrīvo (uzrādot attiecīgu statusu apliecinošu dokumentu):

  • personu ar I vai II invaliditātes grupu;
  • personu, kura atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā;
  • personu, kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzīta par trūcīgu;
  • bāreni vai bez vecāku gādības palikušu bērnu pēc pilngadības sasniegšanas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai;

daudzbērnu ģimeni, ja tai un vismaz trim tās aprūpē esošiem bērniem, tai skaitā audžuģimenē ievietotiem un aizbildnībā esošiem, ir noteikta viena deklarētā dzīvesvieta vai papildu adrese.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas