E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14263
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nodoklis pēc NĪ pārdošanas nav jāmaksā, ja izpildās deklarēšanās kritērijs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2018
Nauris

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai būs jāmaksā nodoklis, pārdodot mantojumā saņemto īpašumu, ja es esmu šeit deklarēts un dzīvoju pēdējos piecus gadus?

A
atbild:
24. aprīlī, 2018
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka nodoklis nav jāmaksā, ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese. Deklarēšanas kritērijs ir jebkuri 12 mēneši šajos piecos gados.

Īpašs regulējums ir mantojumam. Ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir nodokļa maksātāja (saprotamāk – īpašuma pārdevēja jeb ienākuma guvēja) īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Tātad, ja cilvēks īpašumu mantojumā ieguvis 2018. gadā, bet mantojuma atstājējs to bija reģistrējis zemesgrāmatā 2010. gadā, nodokļa piemērošanai tiks ņemts vērā 2010. gads.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas