E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14245
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
9
9

Nodokļu piemērošana nerezidentiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2018
Ilze

Kā darba devējs var zināt, ka nerezidents ir kļuvis par rezidentu? Vai nerezidentam var būt iesniegta algas nodokļu grāmatiņa un piemērojams neapliekamais minimums? Kādā gadījumā ir jāiesniedz IeIeN pārskats par izmaksām nerezidentiem?

A
atbild:
24. aprīlī, 2018
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

1. Atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk – likums) iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – nodoklis) maksā fiziskās personas, kas atbilstoši likumam “Par nodokļiem un nodevām” ir ārvalstu nodokļu maksātāji (turpmāk – nerezidenti) un taksācijas periodā (kalendārajā gadā) ir guvuši ienākumus Latvijas Republikā.

Pati fiziskā persona informē savu darba devēju par sava rezidences statusa maiņu.

2. Lai nodrošinātu likumā noteiktā neapliekamā minimuma un noteikto nodokļa atvieglojumu piemērošanu tikai vienā ienākumu saņemšanas vietā, nodokļa maksātājam tiek piešķirta algas nodokļa grāmatiņa.

Nerezidentiem neapliekamais minimums netiek piemērots, kā arī tiem nav tiesību uz likumā noteiktajiem nodokļa atvieglojumiem, izņemot nerezidentu, kurš ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents un taksācijas gadā Latvijā guvis vairāk nekā 75 procentus no saviem kopējiem ienākumiem. Savukārt, lai nodokļa maksātājam piešķirtu grāmatiņu, nodokļa maksātājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu par grāmatiņas piešķiršanu un paziņojumu par apgādībā esošām personām.

Tādējādi vispārējā gadījumā nerezidentiem algas nodokļa grāmatiņa netiek piešķirta.

3. Nerezidenta ar nodokli apliekamie ienākumi ir uzskaitīti likuma ”Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 3. panta trešajā daļā.

Nodoklis no izmaksām fiziskajai personai–nerezidentam ieturams ienākuma izmaksas vietā, un par fiziskās personas–nerezidenta gūtajiem ienākumiem un samaksāto nodokli Latvijas Republikā iesniedzams iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārskats par fiziskās personas–nerezidenta gūtajiem ienākumiem un samaksāto nodokli Latvijas Republikā.

Pārskata veidlapa ir noteikta Ministru kabineta 2010.  gada 21. septembra noteikumu Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 4. pielikumā.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas