E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14244
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
15
15

Par nodokli ienākumam no mantota īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2018
Elīna

Vai, pārdodot pirms pusgada mantotu īpašumu, pārdevējam ir jāmaksā IIN, ja šajā īpašumā pirms tam dzīvojis un deklarējies mantojuma atstājējs vairāk nekā 5 gadus? Bet, ja kopā ar dzīvojamo īpašumu mantots arī cits īpašums – lauksaimniecībā izmantojamā zeme, vai pārdevējam ir jāveic IIN maksājums?

A
atbild:
24. aprīlī, 2018
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – nodoklis) kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Nodoklis no pārdošanas ienākuma nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums. Ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskatāms, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Tādējādi, ja tiks pārdots nekustamais īpašums, kurš mantots no personas, ar kuru ir saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai tas ir bijis pārdevēja vienīgais nekustamais īpašums, ienākums nebūs apliekams un nodoklis nebūs jāmaksā.

Likumā noteikts, ka īpaši noteiktos gadījumos nav jāmaksā nodoklis no lauksaimniecības zemes pārdošanas. Lauksaimniecības zemi apliek ar nodokli, ja pārdodamo nekustamo īpašumu veido īpašuma objektu kopība – zeme, ēkas un būves.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas