E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14197
Lasīšanai: 4 minūtes

Bērni ar vecākiem var noslēgt dažādus tiesiskus darījumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2018
Aiga

Mēs esam vairāki bērni, kas rūpējas par saviem vecākiem, – apmaksājam komunālos maksājumus, dodam naudu degvielai, palīdzam nopirkt kādas lielākas lietas mājai, palīdzam samaksāt par ārstiem utt. Un nesen uzzinājām, ka viena no māsām slepeni ir noslēgusi uztura līgumu ar vecākiem. Tas nozīmē, ka viņa ir oficiālais aprūpētājs, vecāku māja pieder viņai un mēs pat uz neko nevaram pretendēt kā neatraidāmie mantinieki, bet īstenībā mēs visi joprojām rūpējamies par vecākiem. Māsa pat dzīvo citā pilsētā un ikdienā vecākiem nav pat tuvumā! Nav ne jausmas, kā viņa vecākus pārliecināja, bet mums ir aizdomas, ka tur ir māsas savtīgās intereses iegūt savā īpašumā māju. Vai ir iespēja mums kaut ko darīt, jo līgums ir negodīgs? Ja mēs par to nejauši nebūtu uzzinājuši, tā arī turpinātu sniegt vecākiem tikpat lielu atbalstu kā līdz šim, bet baigās viss pienāktos māsai.

A
atbild:
16. aprīlī, 2018
Latvijas notārs
Gita Rubīna, zvērināta notāre

Visiem bērniem ir pienākums uzturēt savus vecākus un vajadzības gadījumā arī vecvecākus atkarībā no viņu spējām un mantas stāvokļa – šādu pienākumu uzliek Civillikums (188. pants). Likums arī nosaka, ka bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus vai vecvecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki vai vecvecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu. Citi gadījumi, kad bērns būtu atbrīvojams no vecāku uzturēšanas pienākuma, normatīvajos aktos nav paredzēti.

Taču bērni var noslēgt ar saviem vecākiem dažādus tiesiskus darījumus, tostarp arī uztura līgumu. Ikkatrs var brīvi izlemt, ar ko slēgt līgumu un kādu saturu tajā iekļaut, un trešajām personām par to nebūtu nekādas teikšanas. Arī aprakstītajā gadījumā – tā ir vecāku izvēle. Ne viņiem, ne māsai, ar kuru uztura līgums noslēgts, nav jāsaņem pārējo bērnu piekrišana tādam darījumam. Viņiem nav arī pienākuma informēt pārējos ģimenes locekļus par to. Apstāklis, ka māsa dzīvo citā pilsētā, nav būtisks, jo galvenais ir tas, vai viņa spēj nodrošināt uzturu vecākiem atbilstoši tam, kāda vienošanās paredzēta noslēgtajā uztura līgumā.

Ja uztura līguma nosacījumus māsa pilda un arī pārējie bērni, izpildot likumisko pienākumu, dod vecākiem uzturu, bet starp viņiem ir strīds par dodamo uzturlīdzekļu apmēru, tad šo strīdu var izšķirt vienīgi tiesa. Savukārt, ja uztura līgumu māsa nepilda, tad vecākiem ir tiesības no tā atteikties, prasot atpakaļ nodoto īpašumu, un viņiem nav jāatdod līdz šim jau saņemtā uztura vērtība. Arī tad, ja vecāki uzskata, ka uztura līgums noslēgts aiz maldības, ar viltu vai spaidiem, viņiem ir tiesības prasīt, lai to atceļ. Tomēr tam ir jābūt pašu vecāku lēmumam – argumentētam un pamatotam, un jebkurā gadījumā tikai tiesa var lemt, vai konkrētais iemesls kalpo par pamatu līguma laušanai.

Sīkāku informāciju par uztura līgumu var meklēt LV portāla publikācijā “Būtiskākās lietas, slēdzot uztura līgumu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas