E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14194
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
3
3

Karavīram ir tiesības ārpus kārtas iekārtot bērnu bērnudārzā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2018
Sabine

Sveiki! Mans vīrs ir karavīrs. Ar š. g. martu viņš tika norīkots darbam Rīgā. Vīra darba dēļ pārceļamies uz Rīgu, un man ir jautājums par bērnudārza rindu mazajam. Piedzimstot mazajam 2017. gada jūnijā, iestājāmies savas tā brīža dzīvesvietas bērnudārza rindā. Šobrīd iestājos bērnudārza rindā Rīgā, tādēļ vēlējos jautāt – vai ir kādi MK noteikumi, kas nosaka, ka šādā situācijā karavīra bērnam ir priekšrocības? Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
09. aprīlī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Militārā dienesta likuma 53. pants nosaka, ka “profesionālā dienesta karavīru un dienesta pienākumu pildīšanas laikā bojā gājušo profesionālā dienesta karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs”.

Savukārt Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 191 “Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” ir noteikta ārpuskārtas statusa piešķiršanas kārtība.

Pašvaldības elektroniskajā datubāzē, kurā reģistrē vecāku pieteikumus pašvaldības finansēta pirmsskolas izglītības pakalpojuma saņemšanai, bērnam var piešķirt ārpuskārtas statusu “obligātās izglītības vecums”, “brālis/māsa” vai “Komisijas lēmums”, kas mazulim dod iespēju tikt uzņemtam Rīgas pašvaldības izglītības iestādē ārpus kārtas.

Komisija (ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu izveidota komisija, kuras sastāvā ir trīs Izglītības, kultūras un sporta departamenta, viens Rīgas domes Labklājības departamenta un viens Rīgas bāriņtiesas pārstāvis un kura izskata iedzīvotāju iesniegumus un pieņem lēmumus par statusa “Komisijas lēmums” piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt) pieņem lēmumu par statusa “Komisijas lēmums” piešķiršanu un bērna nodrošināšanu ar vietu Rīgas pašvaldības izglītības iestādē ārpus kārtas, ja bērns ir sasniedzis vecumu, no kāda uzņem pašvaldības izglītības iestādē, bērna un vecāku deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un:

  • valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskā komisija ir izsniegusi atzinumu ar ieteikumu bērnam apgūt vispārējo programmu, bet bērns līdz šim apguvis speciālo programmu;
  • bērns ir palicis bez vecāku aizgādības (arī gadījumā, ja bērna likumiskais pārstāvis nav deklarēts vai reģistrēts Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā);
  • bērns ir adoptēts (izņemot gadījumus, kad viens laulātais adoptē otra laulātā bērnus);
  • tiek likvidēta, reorganizēta pašvaldības izglītības iestāde vai tiek pārtraukta programmas īstenošana pašvaldības izglītības iestādē, kurā bērns ir uzņemts, un bērnam netiek nodrošināta programmas apguve citā likvidējamai vai reorganizējamai pašvaldības izglītības iestādei tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē;
  • bērns ir dzimis dzemdībās, kurās dzimuši trīs vai vairāk bērnu;
  • bērna abiem vecākiem (vai vienam no vecākiem, ja bērns ir tikai viena no vecākiem aizgādībā) piešķirta invaliditāte, kas ierobežo vecāku spējas pastāvīgi nodrošināt bērna uzraudzību un audzināšanu, ja ir saņemts kompetentas institūcijas viedoklis;
  • kāds no bērna vecākiem ir pašvaldības izglītības iestādes pedagoģiskais darbinieks pirmsskolas izglītības pakāpē.

Papildus iepriekš minētajiem kritērijiem Rīgas saistošie noteikumi (28. punkts) paredz, ka komisija pieņem lēmumu par statusa “Komisijas lēmums” piešķiršanu un bērna nodrošināšanu ar vietu pašvaldības izglītības iestādē ārpus kārtas arī gadījumos, ja bērns ir sasniedzis vecumu, no kāda uzņem pašvaldības izglītības iestādē, un bērna vecākiem citos normatīvajos aktos noteiktas sociālās garantijas vai tiesības bērnu iekārtot pašvaldības izglītības iestādē ārpus kārtas (profesionālā dienesta karavīriem to nosaka iepriekš minētais Militārā dienesta likuma 53. pants).

Lai bērnam piešķirtu statusu “Komisijas lēmums”, vecākiem Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā ir jāiesniedz komisijai adresēts iesniegums ar lūgumu nodrošināt bērnam vietu pašvaldības izglītības iestādē ārpus kārtas un nepieciešamības gadījumā pamatojuma dokumenti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas