E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14130
Lasīšanai: 3 minūtes

Slimības pabalstu piešķir, ja neierodas darbā un tāpēc zaudē darba ienākumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2018
Signe

Labdien! Vēlējos noskaidrot par bērnu slimības lapu, ja ir divi bērni. Piem., viens no bērniem ir saslimis un ārstējas visas 14 darba dienas, ko valsts apmaksā, bet, ja neilgi, pirms pirmais bērns ir vesels, saslimst arī otrais bērns, vai ir iespējams, ka uz vienu bērnu atvērtā slimības lapa tiek slēgta pēc 14 darba dienām un otra atvērta otram bērnam? Vai arī likums paredz, ka apmaksā tikai vienu mēnesī šīs 14 darba dienas?

A
atbild:
20. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta 2001. gada 3. aprīļa noteikumu Nr. 152 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība" 7. punktā ir paredzēts, ka darbnespējas lapu B līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai izsniedz personai, kura audzina bērnu, ja minētā persona slimā bērna kopšanas dēļ nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.

Savukārt likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 13. panta otrajā daļā noteikts, ka līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas pirmās dienas līdz darba nespējas 21. dienai. Par laiku līdz darba nespējas 14. dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts mājās, par laiku līdz darba nespējas 21. dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts arī stacionārā.

Ārsta kompetencē ir izsniegt darbnespējas lapu B slima bērna kopšanai, un ārsts ir atbildīgs par to, lai darbnespējas lapas tiktu izsniegtas pamatoti.

Likumā nav ierobežojuma, ka B lapa slima bērna kopšanai pieļaujama vienreiz mēnesī, vai ierobežojuma kādā citā laika nogrieznī. Ja saslimis viens bērns un ārsts izrakstījis B lapu, vecākam, kuram tā izrakstīta, būs tiesības uz slimības pabalstu. Ja saslimis otrs bērns un attiecīgi izrakstīta B lapa otra bērna kopšanai, tad arī par laiku otra bērna kopšanai būs tiesības uz slimības pabalstu. Taču divas B lapas vienai personai par vienu un to pašu periodu netiks apmaksātas.

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. pantu slimības pabalstu piešķir, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus, tostarp slima bērna kopšanas dēļ, ja bērns nav sasniedzis 14 gadu vecumu.

Slimības pabalsts tiek aprēķināts, pamatojoties uz personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Pabalstu aprēķina 80% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas