E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14114
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
8
1
8

Par ūdens cirkulācijas nodrošināšanu ir jāmaksā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2018
Aleksandrs

Sveicināti! Sakiet lūdzu, kādā gadījumā no dzīvokļa var tikt ieturēta maksa par karstā ūdens cirkulāciju? Vai jābūt tā sauktajam dvieļu žāvētājam, kurā visu laiku cirkulē karsts ūdens? Un, atverot karstā ūdens krānu, pēc sekundēm jau tek karsts ūdens? Kopīgais stāvvads atrodas kāpņu telpā, un jau no tā katrā dzīvoklī nāk caurules uz krāniem. Un, lai sāktu tecēt karsts ūdens, jāstāv un jāgaida, kamēr tiktāl saplūdīs aukstais ūdens (jau atdzesēts karsts ūdens caurulēs zem grīdas). Vai tādā gadījumā pārvaldniekam ir tiesības ņem par to maksu?

A
atbild:
22. martā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
  1. Kā tiek patērēts siltums, ko saņem māja. Siltuma daudzumu, kuru saņēmusi māja, fiksē siltuma skaitītājs siltuma mezglā. Tālāk, jau mājas iekšpusē, šis siltums sadalās trīs daļās. Lielākā daļa tiek patērēta apkurei, otra daļa – karstā ūdens uzsildīšanai, savukārt trešo daļu no saņemtā siltuma izmanto nepārtrauktai karstā ūdens piegādei dzīvokļiem jeb cirkulācijai, kuru nodrošina sūknis, kas atrodas siltummezglā. Karstais ūdens, rotējot pa cauruļvadu sistēmu, tostarp caur dvieļu žāvētājiem, zaudē daļu no sava sākotnējā siltuma, tādēļ tas ir pastāvīgi jāpiesilda. Lai dzīvokļi visu laiku saņemtu karsto ūdeni, ir jānodrošina nepārtraukta cirkulācija apgādes sistēmā. 
  2. Karstā ūdens apgādes sistēma ir daudzdzīvokļu mājas kopīpašuma daļa, un cirkulācija uzskatāma par daļu no mājas ekspluatācijas (kopīpašuma uzturēšanas) nodrošināšanas (Dzīvokļa īpašuma likuma 4. panta pirmā daļa). Cirkulācija bez pārtraukuma mājai tiek nodrošināta kā apkures, tā arī vasaras sezonā.
  3. Par šo pakalpojumu dzīvokļu īpašniekiem ir jāmaksā. Turklāt siltuma patēriņu cirkulācijai dzīvokļa īpašnieks apmaksā arī tad, ja konkrētais dzīvoklis ir atslēgts no centralizētās karstā ūdens sistēmas vai arī dzīvoklis norēķina periodā nav apdzīvots un karstais ūdens tajā netiek patērēts, jo, kā jau minēts, šis pakalpojums ir saistīts ar visas mājas ekspluatāciju.
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas