E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14064
Lasīšanai: 4 minūtes

Atbalsts pilngadīgu personu aizgādņiem ir pašvaldības iniciatīva

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2018
Gundega

Labrīt!Situācijas apraksts:Jūrmalas bāriņtiesa mani iecēlusi par aizgādni pilngadīgam brălim,kurš deklarēts Jūrmalā.Savukărt es kă aizgādne deklarēta Rīgā.Kurai no pašvaldībām būtu jāmakā atlīdzība par aizgădņa lietu pildīśanu??Griežoties Jūrmalas labklājības pārvaldē,tā atteica,pamatojoties uz to ka neesu Jūrmalas iedzīvotājs.Savukārt Rīgas labklājības pārvalde sniedza atbildi,ka atlīdzība par aizgādņa pildīšanu pienākas tikkai ar Rīgas bāriņtiesas lēmumu ieceltiem aizgādņiem.Vienīgais varu piebilst,ka Rīgas bārińtiesa saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 29.panta ceturto daļu izvērtēja manas spējas un īpašības aizgādņa pienăkumu pildīsanai.Kam taisnība?Un kur meklēt taisnību? Ar cieņu: Gundega.

A
atbild:
21. martā, 2018
Labklājības ministrija
Kristīne Venta-Kittele, Bērnu un ģimenes lietu departamenta vecākā referente

Finansiāla atbalsta nodrošināšana aizgādņiem ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva, attiecīgi katra pašvaldība savos saistošajos noteikumos nosaka kritērijus šāda atbalsta saņemšanai. 

Ja aizgādni ir iecēlusi Jūrmalas bāriņtiesa, tad saskaņā ar Jūrmalas domes 2009. gada 26. februāra saistošo noteikumu  Nr. 10 “Par Jūrmalas pašvaldības pabalstu aizgādnim, kurš iecelts ierobežotas rīcībspējas personai ar garīga rakstura traucējumiem” nosacījumiem tiesības saņemt pabalstu ir Jūrmalas pilsētā dzīvesvietu deklarējušai personai, kas ar Jūrmalas pilsētas bāriņtiesas lēmumu iecelta par aizgādni (turpmāk – aizgādnis) pilngadīgai personai, kuru tiesa atzinusi par daļēji rīcībnespējīgu personu garīga rakstura traucējumu dēļ, ja tā nesaņem valsts vai pašvaldības finansētus sociālos pakalpojumus. 

Savukārt Rīgas pašvaldības nodrošinātā finansiālā atbalsta aizgādnim piešķiršanas kārtība ir noteikta Rīgas domes 2007. gada 11. decembra saistošajos noteikumos Nr. 98 “Noteikumi par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu pilngadīgo aizgādnībā esošo personu aizgādņiem”. Atbilstoši tai tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuru Rīgas bāriņtiesa ir iecēlusi par aizgādni vai pagaidu aizgādni pilngadīgai personai, kurai tiesa ir ierobežojusi rīcībspēju, un pilngadīgai personai, kurai ir nodibināta pagaidu aizgādnība, ja: 

  • pilngadīgas aizgādnībā esošas personas deklarētā pamata dzīvesvieta ir Rīgas pilsētas administratīvā teritorija un lēmumu par aizgādņa iecelšanu pilngadīgai aizgādnībā esošai personai pieņēmusi Rīgas bāriņtiesa;
  • pilngadīgas aizgādnībā esošas personas deklarētā pamata dzīvesvieta līdz ievietošanai ārpus Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas esošajā specializētajā sociālās aprūpes centrā vai ārstniecības iestādē ir bijusi Rīgas pilsētas administratīvā teritorija (šo noteikumu 2. punkts). 

Situācijās, kad tiesību normas šķiet netaisnīgas un diskriminējošas, iedzīvotāji var vērsties ar iesniegumu pie Latvijas Republikas tiesībsarga. Sīkāk informācija šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas