E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14057
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
18
18

Ienākuma nodokļa atbrīvojums, pārdodot lauksaimniecības zemi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2018
Andris Auziņš

Labdien! 2004. gadā es iegādājos zemi 10 ha (8 ha un 2 ha) ar neapdzīvotu dzīvojamo ēku un trīs palīgceltnēm par Ls 1500. Īpašums tika reģistrēts zemesgrāmatā 2006. gadā. No 01.01.2009. zemes gabals 10 ha platībā uz zemes gabala nomas līguma pamata tika iznomāts IK "X" lauksaimniecības darbības veikšanai līdz 31.12.2016. Lauksaimniecības darbība uz minētā zemes gabala tika arī reāli veikta. Saskaņā ar nomas līgumu nomniekam bija pirmpirkuma tiesības uz minēto zemes gabalu. Beidzoties nomas līguma termiņam, nolēmu zemi pārdot, un nomnieks piekrita šo zemi pirkt, par ko 2017. gada aprīlī tika noslēgts nekustamā īpašuma pirkuma līgums, saskaņā ar kuru nomnieks iegādājās īpašumu kā lauksaimniecības zemi tālākai savas lauksaimnieciskās darbības nodrošināšanai (kopējā platība 10 ha, tajā skaitā 8 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes). Tika saņemta novada pašvaldības ar lauksaimniecības zemi veikto darījumu tiesiskuma uzraudzības komisijas izziņa par piekrišanu lauksaimniecības zemes iegūšanai īpašumā. Nekustamais īpašums tika pārdots par EUR 15 000,00. Minētais nekustamais īpašums nav mans vienīgais īpašums (pārējie iegūti mantojuma ceļā) un nebija mana deklarētā dzīvesvieta. Iegūtie līdzekļi tika ieguldīti cita man piederošā nekustamā īpašuma remontā un uzlabošanā. Jautājums: vai šajā konkrētajā gadījumā man veidojas ar nodokli apliekamais ienākums no īpašuma atsavināšanas un ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis? Ja jā, tad no kādas summas? Būšu pateicīgs par atbildi!

A
atbild:
19. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļa atbrīvojums, ieguldot ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas funkcionāli līdzīgā īpašumā, ir tikai gadījumā, ja pārdod vienīgo īpašumu. Tā nevar būt Jūsu gadījumā.

Kas attiecas uz lauksaimniecības zemes pārdošanu, tad likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir īpašs regulējums, kādos gadījumos nodoklis no lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākuma nav jāmaksā, proti, lauksaimniecības zemes pircējam ir jāatbilst likuma  11.7 pantā definētajiem nosacījumiem:

  • īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) – kā saimnieciskās darbības veicēja, vai  īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst Latvijas Zemes fonds;
  • vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no 1. apakšpunktā minētās personas saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā, veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības, vai arī šī persona saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Ja atsavina nekustamo īpašumu, kuru veido lauksaimniecības zeme un mežs vai cita veida zeme, nodokļa atbrīvojumu ienākumam no šā nekustamā īpašuma atsavināšanas piemēro proporcionāli tai platības daļai, kura pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme.

Nosacījumu par lauksaimniecības zemes neaplikšanu ar nodokli nepiemēro, ja atsavina nekustamo īpašumu un šā nekustamā īpašuma objektu kopību veido lauksaimniecības zeme un ēkas vai būves.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme pagājušogad bija 15% no starpības, kāda veidojas, no īpašuma pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Pārdodot īpašumu, par nodokļa piemērošanu konkrētajā gadījumā, pamatojoties uz dokumentiem, ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas