E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14055
Lasīšanai: 2 minūtes

Maternitātes pabalsts pienākas sociāli apdrošinātai personai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2018
Kate

Labdien! Līdz 2016. gadam ir jau vairāk nekā 10 gadu darba stāžs. 2016. gada maijā piedzima bērns, pēc BKA 2017. gada novembrī tika piešķirts bezdarbnieka statuss, kurš ir līdz 2018. gada augustam. Tagad 2018. gada augustā jādodas atkal dekrētā. BKA ir sociāli apdrošināta persona? Un vai bezdarbnieks arī ir sociāli apdrošināta persona? Kā tiktu aprēķināti pabalsti? Un kādi vispār pienāksies? Maternitātes pabalsts šādos gadījumos arī ir? Un māmiņalga?

A
atbild:
19. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, jābūt sociāli apdrošinātai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošinātas bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Līdz ar to pēc bērna kopšanas atvaļinājuma Jums bija noteiktas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Taču, esot bezdarbnieka statusā un saņemot bezdarbnieka pabalstu, nerodas tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, jo bezdarbnieka pabalsta saņēmējs tiek apdrošināts tikai pensijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas