E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14038
Lasīšanai: 3 minūtes
1
7
1
7

Kā izlikt no dzīvokļa savu radinieku?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2018
Alla

Kādā gadījumā es varu izlikt māsasdēlu no dzīvokļa? Īsumā par situāciju. Manā trīsistabu dzīvoklī mēs dzīvojam četratā (komunālo maksājumu segšanā piedalās visi): es (ar minimālo algu) un mana māte – pensionāre, kas nesen pārcietusi insultu (ar grūtībām staigā pa istabu), mana vecākā māsa (II invaliditātes grupa, rūpējas par māti, kad manis nav) un viņas dēls (25 gadi, II invaliditātes grupa no bērnības – garīga rakstura traucējumi). Viņš apmeklē vakarskolu un sociālo centru. Viņam ir savas intereses (visu brīvo laiku pavada pie datora). Reizēm ar grūtībām un skandāliem palīdz mājas rūpēs. Tāda pati situācija ir arī ar tīrību. Viņš nav slikts cilvēks, bet bieži kļūst rupjš un agresīvs (jo īpaši pret savu māti). Man vairs nepietiek laika un spēka, lai rūpētos par visiem.

A
atbild:
17. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Diemžēl jautājumā trūkst pilnas informācijas, uz kāda pamata un kam piederošā dzīvokļa īpašumā personas dzīvo. Ja pieņemam, ka māsasdēls dzīvoklī ir iemitināts kā īrnieka ģimenes loceklis, tad šīs attiecības risināmas saskaņā ar likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 101. panta noteikumiem, kas paredz iespēju tiesas ceļā prasīt ģimenes locekļa izlikšanu, ja šis ģimenes loceklis izturas pret dzīvojamās telpas īrnieku, viņa ģimenes locekli vai citu dzīvojamā telpā dzīvojošu personu ar rupju necieņu vai šis ģimenes loceklis ar savām prettiesiskajām darbībām apdraud īrnieka, viņa ģimenes locekļa vai citu dzīvojamā telpā dzīvojošu personu dzīvību vai veselību, vai arī šis ģimenes loceklis tīši nodara īrniekam, viņa ģimenes loceklim vai citai dzīvojamā telpā dzīvojošai personai mantisku zaudējumu. Saskaņā ar iepriekš minēto likuma normu prasību tiesā par dzīvojamās telpas lietošanas tiesību izbeigšanu, tostarp pret šajā dzīvojamā telpā dzīvojošu citu personu, var celt arī dzīvojamā telpā dzīvojošs īrnieka ģimenes loceklis. Prasību tiesā par dzīvojamās telpas lietošanas tiesību izbeigšanu nevar celt pret to īrnieku, viņa ģimenes locekli vai citu dzīvojamā telpā dzīvojošu personu, kuras uzturēšana ir prasītāja pienākums.

Pirms prasības celšanas tiesā ieteicams ar pilnu situāciju raksturojošu informāciju (par dzīvokļa īpašuma tiesībām, personu iemitināšanas pamatu, pierādījumiem, kas pamato  izlikšanu) vērsties pēc kvalificētas juridiskas palīdzības, lai pareizi pamatotu prasību un novērtētu prasības izredzes.

Aicinu izvērtēt iespēju saņemt mediācijas vai psihologa palīdzību šī konflikta risināšanai, kas varētu efektīvāk un mazāk sāpīgi palīdzēt risināt šo situāciju.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas