E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14034
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

VSAA aprēķina paternitātes pabalstu, pamatojoties uz darba devēja ziņām VID

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2018
Rita Aleksejeva

Labdien! Rakstot rīkojumu par atvaļinājuma piešķiršanu tēvam, kā norādīt, kāds atvaļinājums tiek piešķirts. Paternitātes? Jānorāda, vai ar vai bez darba algas saglabāšanas.

A
atbild:
13. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jaundzimušā bērna tētis, ja viņš ir darba ņēmējs, tātad sociāli apdrošināts, var saņemt 10 kalendāro dienu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu. Par šīm atvaļinājuma dienām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķir paternitātes pabalstu. Tiesības uz paternitātes pabalstu bērna tēvam ir, ja atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu piešķirts ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Tātad šo atvaļinājumu apmaksā VSAA, nevis darba devējs. Tiesības uz atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu noteiktas Darba likuma 155. panta pirmajā daļā.

Paternitātes pabalsta saņemšanai bērna tēvam jāiesniedz VSAA tikai iesniegums. Nav jāiesniedz darba devēja izziņa (rīkojums) par atvaļinājuma piešķiršanu sakarā ar bērna piedzimšanu, jo šo informāciju darba devējs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam un VSAA to elektroniskā formā saņem no Valsts ieņēmumu dienesta.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” darba devējam ziņojumā VID jānorāda:

  • datums, ar kuru darba ņēmējam (bērna tēvam) ir piešķirts atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu (91. kods);
  • datums, ar kuru darba ņēmējs (bērna tēvs) ir sācis darbu pēc atvaļinājuma sakarā ar bērna piedzimšanu (92. kods).

Tātad ziņojumā ir precīzi jānorāda atvaļinājuma sākuma datums un datums, kurā darbinieks atsāk darbu pēc atvaļinājuma.

Tas tiek uzsvērts īpaši tāpēc, ka darba devēji, piešķirot bērna tēvam 10 dienu paternitātes atvaļinājumu, ziņās VID nereti norāda atvaļinājuma beigu datumu. Taču, ja šādi norādīts atvaļinājuma laiks 92. koda ailē, no ziņām automātiski izriet, ka darbiniekam piešķirtais atvaļinājums ir 9 kalendārās dienas. Attiecīgi VSAA var aprēķināt paternitātes pabalstu tikai par 9 dienām, nevis 10 dienām, uz ko darbiniekam būtu tiesības, ja būtu sniegta precīza informācija.

Kas attiecas uz rīkojumu – ieraksts, ka piešķirts atvaļinājums bez darba algas saglabāšanas, varētu būt maldinošs gan grāmatvedībai, gan pašam darbiniekam. Jo tas ir pavisam cita veida atvaļinājums, un arī darba devēja ziņojumā VID atvaļinājumam bez darba algas saglabāšanas ir norādāms cits kods.

Līdz ar to rīkojumā var rakstīt, ka tiek piešķirts paternitātes atvaļinājums vai atvaļinājums bērna tēvam sakarā ar bērna piedzimšanu. Pamatojoties uz darba devēja (personāla speciālista sagatavoto) rīkojumu par paternitātes atvaļinājuma piešķiršanu, grāmatvedība sniedz attiecīgās ziņas VID. Galvenais, lai rīkojumā uzrakstītais visiem būtu nepārprotami un vienādi saprotams – gan grāmatvedībai, gan pašam bērna tēvam (jo viņš par šo laiku saņems pabalstu VSAA, bet ne algu).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas