E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14024
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Bezdarbnieka pabalsts jāpieprasa Lielbritānijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2018
INGA SAVINOVA

Labdien. Man tāds jautājums. Strādāju UK. Smagi saslima mamma. Steidzami jābrauc prom. Kā nokārtot bezdarbnieka pabalstu? Vai to visu var izdarīt online, nebraucot uz job centru? Vai pietiek ar U1 un U2 izziņām? Esmu izmisumā.

A
atbild:
12. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalsts jāpieprasa tajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī, kurā persona pēdējo reizi bija nodarbināta, tātad – Lielbritānijā.

Ja pēc bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas citā ES dalībvalstī persona vēlas atgriezties Latvijā un meklēt darbu šeit, tad kompetentajai iestādei, kura piešķīrusi bezdarbnieka pabalstu, jāpieprasa U2 dokuments, uz kā pamata ir tiesības turpināt saņemt šīs valsts piešķirto bezdarbnieka pabalstu līdz 3 vai 6 mēnešiem, ievērojot noteiktus nosacījumus.

Tiesības uz Latvijas bezdarbnieka pabalstu personām, kurām pēdējā nodarbinātība ir bijusi citā ES dalībvalstī, būs tikai īpašos gadījumos, kad persona, strādājot citā dalībvalstī, būs saglabājusi ciešu saikni ar savas dzīvesvietas valsti, proti, pastāvīgi dzīvojusi Latvijā.

Dzīvesvietas noteikšanai tiek ņemti vērā tādi faktori kā uzturēšanās ilgums un nepārtrauktība attiecīgo dalībvalstu teritorijā; veiktās darbības būtība, stabilitāte un jebkura darba līguma ilgums; ģimenes stāvoklis un ģimenes saites; nealgotu darbību veikšana; mājokļa situācija, jo īpaši, cik tā ir pastāvīga; dalībvalsts, kurā personu uzskata par dzīvojošu nodokļu piemērošanai.

Vairāk informācijas ir www.vsaa.lv sadaļā “Pakalpojumi”, kā arī varat uzdot jautājumus, rakstot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas