E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14005
Lasīšanai: 4 minūtes
1
37
1
37

Kā reģistrēt zemnieku saimniecību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2018
Jānis

Labdien! Lai paši savām vajadzībām varētu turēt putnus un kādu mājlopu, vēlamies piereģistrēt ZS. Ar ko mums jāsāk? Kādi dokumenti vajadzīgi? Cik tas izmaksā?

A
atbild:
13. martā, 2018
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar likumu “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” zemnieka saimniecība ir individuālais uzņēmums, kas ražo lauksaimniecības produkciju, izmantojot speciāli šim mērķim galveno ražošanas līdzekli ‒ zemi. Minētais likums nosaka kārtību, kādā dibināma, reorganizējama un likvidējama zemnieku saimniecība, kā arī saimniecības darbības tiesiskos pamatus.

Zemnieka saimniecība iegūst juridiskās personas tiesības ar brīdi, kad tiek reģistrēta Uzņēmumu reģistrā. Pieteikums reģistrācijai tiek izskatīts 1‒3 darba dienu laikā.

Izmaksas, ar ko jārēķinās, ir šādas:                 

  • valsts nodeva 30,00 euro, ja pieteikumu izskata trīs dienu laikā, vai 90,00 euro, ja nepieciešams zemnieka saimniecību reģistrēt vienas darba dienas laikā;

Valsts nodevai abos gadījumos tiek piemērots 10% samazinājums, ja reģistrācijas pieteikumu iesniedz, izmantojot e-pakalpojumu portālā www.latvija.lv un atbildes dokumentus izvēlas saņemt elektroniski.

  • maksa par publikāciju oficiālajā izdevējā “Latvijas Vēstnesis” – 18,50 euro;
  • maksa par reģistrācijas pieteikuma iesniegšanu klātienē – 4,00 euro.

Maksa par klienta apkalpošanu klātienē tiek piemērota klientiem, kas klātienē Uzņēmumu reģistra klientu apkalpošanas zālē iesniedz reģistrācijas pieteikumu un tam pievienotos dokumentus. Tādēļ, ja ir iespēja, dokumentus var iesniegt elektroniski – parakstot tos ar elektronisko parakstu vai iesniedzot caur vienoto pakalpojumu portālu www.latvija.lv.

Lai reģistrētu zemnieka saimniecību, Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz šādi dokumenti:

  • pieteikuma 4. veidlapa, tās paraugs un palīgs aizpildīšanā atrodams Uzņēmumu reģistra mājaslapā;
  • statūti, kuros regulēti uzņēmuma darbības pamatprincipi (ja tādi ir pieņemti);

Saskaņā ar likumu “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” statūtus pieņemt nav obligāti. Ja statūtu nav, tad zemnieka saimniecības pārvalde tiek īstenota saskaņā ar likumu.

  • pašvaldības domes (padomes) vai zemes komisijas lēmums par zemes gabala piešķiršanu lietošanā vai notariāli apliecināts noraksts no zemesgrāmatu akta par zemes gabala piederību;
  • katras paraksttiesīgās personas paraksta paraugs, ja dokumenti tiek iesniegti papīra formātā (paraksts būs jāapliecina, to var izdarīt pie jebkura notāra vai pierakstoties uz parakstu apliecināšanu pie valsts notāra Uzņēmumu reģistrā);
  • kvītis vai to kopijas, vai internetbankas maksājumu izdrukas, vai informācija par valsts nodevas un maksas par publikāciju “Latvijas Vēstnesī” apmaksu (iesniedzot dokumentus klātienē, maksājumus var veikt ar bankas karti uz vietas).

Lai taupītu savu laiku, atcerieties, ka Uzņēmumu reģistra pakalpojumiem var pieteikties uz konkrētu laiku. To var izdarīt Uzņēmumu reģistra mājaslapā, izmantojot pakalpojumu “Iepriekšēja pieteikšanās”. Ja iesniegsiet tikai dokumentus, izvēlieties pakalpojumu “Dokumentu iesniegšana”, ja nepieciešama arī parakstu apliecināšana, tad “Parakstu apliecināšana”. Nav nepieciešams pieteikties abiem pakalpojumiem.

Labs saturs
37
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas