E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13995
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Nekustamā īpašuma nodokli maksā īpašnieks

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2018
Rita Šņepste

2017. gada 21. decembrī pārdots nekustamais īpašums. Līgumā iekļauts punkts par to, ka īpašums pāriet valdījumā un lietošanā jaunajam īpašniekam ar pirkuma līguma parakstīšanas brīdi. Sakarā ar svētkiem gada nogalē un daudzām brīvajām dienām zemesgrāmatā īpašums tiek ierakstīts 2018. gada 8. janvārī. Pašvaldība aprēķina zemes nodokli par 2018. gadu, ņemot vērā īpašnieka maiņas datumu zemesgrāmatā, nevis ņemot vērā faktisko tiesisko valdītāju uz taksācijas gada sākumu. Vai likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 2. panta trešās daļas 3. punktā minētais formulējums par to, ka par tiesisko valdītāju uzskatāma persona, kura nekustamā īpašuma valdījumu ieguvusi uz cita pamata, var tikt uzskatīts jaunais īpašnieks un NĪN var tikt piestādīts viņam? Šajā gadījumā pamats ir pirkuma līgums.

A
atbild:
16. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. panta pirmajā daļā noteikts, ka nekustamā īpašuma

nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai ‒ šajā likumā noteiktajos gadījumos ‒ lietošanā ir nekustamais īpašums.

Ministru kabineta 2006. gada 20. jūnija noteikumu Nr. 495 “Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 21. punktā noteikts, ka, piemērojot likuma 2. panta pirmo daļu, gadījumos, kad nekustamajam īpašumam vienlaikus ir gan īpašnieks, gan tiesiskais valdītājs, nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs ir īpašnieks.

Nodokļu administrācija (šajā gadījumā pašvaldība), iekasējot valsts ar likumu noteiktos nodokļus, vadās no publiski pieejamos reģistros izdarītajiem ierakstiem, tātad aprēķina nekustamā īpašuma nodokli un paziņo to personai, kas par attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieku ierakstīta zemesgrāmatā.

Tiesu praksē ir atrodamas norādes, ka pirkuma līguma noslēgšana nerada īpašuma tiesības, bet gan tikai prasījuma tiesības. Tas nozīmē, ka aizskartajai pusei ir tiesības vērsties ar prasījumu tiesā gan par pirkuma līguma izpildi, gan arī par to zaudējumu atlīdzināšanu, kas radušies prettiesiskas pirkuma līguma neizpildes rezultātā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas