E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13961
Lasīšanai: 2 minūtes

Atbildību nosaka, pamatojoties uz izpētītiem lietas apstākļiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2018
Arturiks

Sveiki! Vēlētos uzzināt, vai esmu automātiski vainīgs ceļu satiksmes negadījumā, kuru izraisīja otras automašīnas vadītājs, ja vadīju auto bez tiesībām (tiesību liegums)?

A
atbild:
12. martā, 2018
Valsts policija
Elīna Sprudzāne, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Arī šajā gadījumā, tāpat kā citos, ceļu satiksmes negadījumā iesaistītās personas atbildība tiek noteikta, pamatojoties uz vispusīgi, pilnīgi un objektīvi izpētītiem lietas apstākļiem.

Ceļu satiksmes likuma 28. panta pirmās daļas 5. punktā noteikts, ka ir aizliegts vadīt transportlīdzekli, ja ir stājies spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

Savukārt atbildība par minēto administratīvo pārkāpumu ir paredzēta saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.4 pantu, kas noteic, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, izņemot gadījumu, kad izmantošanas aizliegums piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 40 eiro apmērā.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, nav iegūtas profesionālo vadītāju tiesības vai transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli, kas neatbilst vadītāja apliecībā norādītajam ierobežojuma kodam, transportlīdzekļa vadītājam uzliek naudas sodu no 40 līdz 280 eiro.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) vai ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas