E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13957
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Bezdarbnieka pabalsts, ja iemaksas ir ne mazāk kā 12 mēnešus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2018
Anna

Labdien! Darbinieku atlaiž no darba sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu (kolektīva atlaišana). Vai ir kāds termiņš, kurā jāstājas bezdarbniekos, lai saņemtu bezdarbnieku pabalstu? Ja es pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas reģistrēšos kā pašnodarbināta persona, vai es varēšu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu, ja tomēr 2‒3 mēnešu laikā nesanāks saimnieciskajā darbībā pietiekoši pelnīt? Vai bezdarbnieka pabalsta saņemšanai nepieciešams nepārtrauktais 12 mēnešu darba stāžs pēdējos 16 mēnešos? Paldies!

A
atbild:
16. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 107. pants nosaka:

  1. Darba devējs kolektīvo atlaišanu var uzsākt ne agrāk kā 30 dienas pēc paziņojuma iesniegšanas Nodarbinātības valsts aģentūrai, ja darba devējs un darbinieku pārstāvji nav vienojušies par vēlāku kolektīvās atlaišanas uzsākšanas termiņu.
  2. Izņēmuma gadījumos Nodarbinātības valsts aģentūra var pagarināt šā panta pirmajā daļā noteikto termiņu līdz 60 dienām. Par termiņa pagarināšanu un tās iemesliem Nodarbinātības valsts aģentūra rakstveidā paziņo darba devējam un darbinieku pārstāvjiem divas nedēļas pirms šā panta pirmajā daļā minētā termiņa izbeigšanās.

Likumā nav noteikts termiņš, lai reģistrētos bezdarbnieka statusā.

Savukārt tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir, ja:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

16 mēnešu periodā 12 mēnešu apdrošināšanas periods ir jebkuri 12 mēneši, tie var arī nebūt pēc kārtas.

Ja reģistrētajā saimnieciskajā darbībā negūsiet ienākumus (vismaz 430 eiro mēnesī), no kuriem ir jāveic vispārējās obligātās sociālās iemaksas (32,15%), saglabāsies tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Informāciju par nodokļu maksāšanas jauno kārtību saimnieciskās darbības veicējiem varat izlasīt Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā. Savukārt to, kā Jums tiks noteiktas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu un kā to aprēķinās, varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, tostarp rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas