E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13940
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atteikties no pienākuma uzturēt bērnu nevar

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2018
Nataļja

Labdien! Gribu precizēt jautājumu par uzturlīdzekļiem pilngadīgiem bērniem un par uzturlīdzekļiem vecākiem. Meitai ir 18 gadi. Bijušais vīrs ir maksājis uzturlīdzekļus pēc tiesas lēmuma. Pēc 18 gadiem viņš vairs negrib palīdzēt uzturēt meitu, kura tagad mācās vidusskolā, tālāk plāno mācīties augstskolā. Vīra piedāvājums: noslēgt vienošanos par to, ka viņš vairs nemaksā uzturlīdzekļus meitai no 18 gadu vecuma, bet no savas puses atsakās no jebkādām pretenzijām nākotnē un no uzturlīdzekļu piedziņas no meitas, ja viņam nākotnē būs finanšu grūtības un viņš nevarēs uzturēt sevi. Vai tādam dokumentam būs juridisks spēks un bijušajam vīram tiešām nebūs tiesību pieprasīt no meitas uzturlīdzekļus nākotnē? Vai vīra vecākiem būs iespēja pieprasīt no meitas uzturlīdzekļus, ja būs parakstīta vienošanās? Paldies par atbildi!

A
atbild:
21. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Pienākums uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt, izriet no likuma (Civillikuma 179. pants). Līdz ar to šāda vienošanās, kas paredz nepildīt likumu, būtu prettiesiska.

Uz jautājumu vērts palūkoties arī no cita aspekta. Ja persona savas dzīves laikā nonāks situācijā, kad tā vairs nespēs sevi uzturēt un aprūpēt, bet meita, pamatojoties uz šādu vienošanos, atteiksies palīdzēt, pienākums gādāt par personas labklājību gultos uz sabiedrības pleciem, proti, pašvaldības sociālo dienestu, kas pakalpojumus sniedz likumā noteiktajā kārtībā. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 8. pants paredz, ka par saņemtajiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem to saņēmējam (klientam) vai viņa apgādniekam ir pienākums samaksāt. Apgādnieks šā likuma izpratnē ir persona, kurai saskaņā ar likumu vai tiesas nolēmumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem vai vecākiem.

Savukārt Civillikuma 188. panta pirmā un otrā daļa paredz bērnu pienākumu uzturēt vecākus un vajadzības gadījumā arī vecvecākus samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus vai vecvecākus un mantas stāvokli. Strīdus par uzturlīdzekļiem vecākiem vai vecvecākiem izšķir tiesa.

Bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus vai vecvecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki vai vecvecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu. Šādu lēmumu var pieņemt tiesa, izvērtējot pušu iesniegtos paskaidrojumus un pierādījumus, kas apliecina, ka persona nav rūpējusies par savu bērnu un maksājusi uzturlīdzekļus.

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas