E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13936
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Kā likvidēta uzņēmuma īpašumu atzīt par bezsaimnieka mantu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2018
JK

Saskaņā ar Komerclikuma 317. panta trešo daļu manta, kas palikusi pēc sabiedrības izslēgšanas no komercreģistra šā panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā, pielīdzināma bezmantinieku mantai atbilstoši Civillikuma 417. panta noteikumiem, kuros savukārt ir minēts, ka manta, kas paliek pēc juridisku personu izbeigšanās, izņemot peļņas sabiedrības, pielīdzināma bezmantinieku mantai un piekrīt valstij, ja likums, viņu dibināšanas akts vai statūti nenosaka citādi. Gribētos zināt, kādā veidā kreditors var uzsākt nekustamā īpašuma (dzīvokļa), kas joprojām ir ierakstīts Zemesgrāmatā uz likvidētās biedrības vārda, atzīšanu par bezmantinieka mantu?

A
atbild:
16. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Ar lēmumu par kapitālsabiedrības izslēgšanu no Komercreģistra šī kapitālsabiedrība kā tiesību subjekts (juridiska persona) beidz pastāvēt. Normatīvie akti tieši nenosaka kārtību, kādā mantu atzīst par bezsaimnieka (bezmantinieka), bet tiesa konstatē juridiskos faktus (par bezsaimnieka mantu) tikai tad, ja iesniedzējam nav iespējams citādā kārtībā saņemt attiecīgos dokumentus, kas apstiprina šos faktus (saskaņā ar Civilprocesa likuma 37. nodaļu).

Tātad kreditoram kā ieinteresētai personai, lai atzītu no Komercreģistra izslēgtās juridiskās personas nekustamo īpašumu (dzīvokli) kā bezsaimnieka (bezmantinieka) mantu, kas ir piekritīga valstij, ir jāsniedz tiesā pieteikums par šāda juridiskā fakta konstatēšanu. Tālākās darbības ar šādu mantu, pēc tiesas sprieduma stāšanās likumīgā spēkā, ir noteiktas Ministru kabineta 2013. gada 26. novembra noteikumos Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas