E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13905
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

MUN maksātājs arī ir sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2018
Armands

Esmu darba ņēmējs SIA. Alga pirms nodokļu nomaksas ir 1500 EUR. Vēlos papildus reģistrēties kā pašnodarbinātā persona – MUN maksātājs. Ienākumi no pakalpojumiem iekļausies MUN noteikumos. Kādi sarežģījumi un ierobežojumi mani sagaida (slimības lapas, pabalsti utt.)? Paldies!

A
atbild:
23. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājam nav tiesību uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem tajā darbavietā, kurā tiek maksāts vispārējais iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Ja fiziskā persona, saimnieciskās darbības veicēja, ir ieguvusi tiesības maksāt MU nodokli, tad saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1. panta 2. punktu tā kļūst par mikrouzņēmuma īpašnieku (MU īpašnieks ir arī fiziska persona, kas reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicējs), savukārt likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē kļūst par darba ņēmēju (likuma 1. panta 2.i punkts).

MUN maksātājs ir sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs. Kā darba ņēmējam viņam ir tiesības uz visiem tiem pašiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, uz kuriem ir tiesības ikvienam darba ņēmējam.

Ja rodas tiesības saņemt sociālās apdrošināšanas pakalpojumus (slimības, maternitātes, vecāku pabalstus u. c.), tad tie tiek aprēķināti no obligāto iemaksu objekta, ko aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Ja cilvēks strādā uzņēmumā, kas maksā vispārējos nodokļus, un paralēli ir arī darba ņēmējs kā MUN maksātājs, tad valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumi tiek aprēķināti no summām, no kurām tiek veiktas obligātās iemaksas pie abiem darba devējiem (pie darba devēja, kas nav MUN maksātājs, – no faktiskās algas, pie darba devēja, kas maksā MUN, – no VSAA aprēķinātā iemaksu objekta).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas