E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13897
Lasīšanai: 4 minūtes

Pastāv iespēja vienoties ar UGF par uzturlīdzekļu atmaksas kārtību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2018
Aleksis

Labdien! Vēlējos precizēt jautājumu par uzturlīdzekļu izmaksu pilngadīgam bērnam. Laulība ir šķirta, ar tiesas lēmumu man bija pienākums maksāt uzturlīdzekļus saskaņā ar LV likumdošanu līdz pilngadībai. Tagad mans dēls ir pilngadīgs, es uz brīvprātības principa turpinu maksāt uzturlīdzekļus, jo viņš mācās – iegūst profesionālo izglītību. Es strādāju un esmu 2. grupas invalīds, ikmēneša uzturlīdzekļu summu maksāju savu iespēju robežās, bet ne mazāk kā 50,00 eiro mēnesī (ir mēneši, kad ir vairāk), jo man ir nepieciešams pirkt medikamentus (dārgus) ikdienas dzīvības funkciju uzturēšanai. Jautājums – vai esmu pareizi izpratis likumdošanu? 1. Man līdz bērna 18 gadu sasniegšanai bija pienākums neatkarīgi no mantiskā stāvokļa maksāt uzturlīdzekļus atbilstoši LV likumdošanas normām. 2. Man pēc bērna pilngadības ir tiesības maksāt uzturlīdzekļu (kamēr viņš mācās, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecumam) atbilstoši savam mantiskajam stāvoklim (nav noteikts apmērs). Sirsnīgi pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
21. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Normatīvie akti patiešām neparedz konkrētu uzturlīdzekļu apmēra minimumu pilngadīga bērna uzturam. Vienlaikus šis regulējums ir jāskata kopsakarā ar grozījumiem Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas stājās spēkā 2017. gada 1. septembrī un paredz izmaksāt valsts garantētos uzturlīdzekļus arī bērnam pēc pilngadības sasniegšanas, ja tas turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, un vecāks nenodrošina savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets. Ja pienākums maksāt uzturlīdzekļus nav noteikts ar tiesas nolēmumu, lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu fonda administrācija pēc pilngadīgas personas iesnieguma saņemšanas pieņem administratīvā procesa kārtībā. Uzturlīdzekļus šādā gadījumā fonda administrācija izmaksā tādā pašā apmērā, kādu izmaksā par bērniem līdz 18 gadu sasniegšanai, proti, Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā jeb 30% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. 2018. gadā tie ir attiecīgi 129 eiro mēnesī, bet ne vairāk, kā noteikts tiesas spriedumā (ja tāds ir).

Līdz ar to, ja bērns mācās tehnikumā un izlemj vērsties fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu 30% apmērā no minimālās algas, viņam ir tādas tiesības. Savukārt, ja vecākam ir finansiālas grūtības nodrošināt šādu uzturlīdzekļu apmēru, fonda administrācija piedāvā iespēju noslēgt vienošanos par kārtību, kādā vecāks veiks uzturlīdzekļu maksājumus atbilstoši savam materiālajam stāvoklim, tikmēr valsts nodrošinās uzturlīdzekļu izmaksu bērnam Ministru kabineta noteiktajā apmērā.  Noslēdzot un pildot šādu vienošanos, netiek aprēķināts likumisko procentu pieaugums. Taču jāuzsver, ka šādu vienošanos ir iespējams noslēgt tikai tad, ja nav tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu. Sīkāks izklāsts fonda administrācijas mājaslapas sadaļā “Uzturlīdzekļu parādniekiem” > “Vienošanās ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju par parāda atmaksas kārtību”.

Attiecīgi jāuzsver, ka arī tiesu praksē, izšķirot strīdus par uzturlīdzekļu apmēru bērnam pēc pilngadības sasniegšanas, arvien biežāk tiek pieņemts, ka uzturlīdzekļi Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā nodrošina tikai bērna pamatvajadzības. Pastāvot šādam regulējumam, ir arvien grūtāk pamatot prasību noteikt uzturlīdzekļus mazākā apmērā par minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas