E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13893
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Strādājošam pensijas saņēmējam diferencēto minimumu nepiemēro

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2018
Jānis

Labdien! Sakiet, ja es saņemu invaliditātes pensiju, kura nav vecuma pensija, piemēram, tā ir 250 eiro, un papildus algu, tā ir katru mēnesi mainīga, jo ir stundu likme. Algas apmēru ņemu kā vidējo – 700 eiro pirms nodokļu nomaksas. Dzirdēju, ka diferencēto minimumu nepiemēro, ja saņem pensiju. Kā ir, ja papildus saņemu algu? Respektīvi, pensija 250 eiro, alga 700 eiro, vai ir izveidojusies nodokļu pārmaksa, diferencētais minimums? Vai Jums ir pieejams kaut kāds kalkulators aprēķiniem? Saprotu, ka deklarāciju varēs iesniegt no 1. marta. Citus gadus nebija tāds diferencētais nodoklis, vai šis nodoklis ir papildus pie iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas, tad es saņemu abas pārmaksas? Kā tā summa veidojas, vai slimības lapa arī ietekmē pārmaksas summu? Piemēram, par 2014. gadu, kad strādāju 7 mēnešus, pārmaksas summa bija lielāka nekā 2015. gadā, kurā pilnu gadu nostrādāju.

A
atbild:
22. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pensijai, arī invaliditātes pensijai, tās izmaksātājs (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra) piemēro pensionāra neapliekamo minimumu. Likumā tas ir noteikts gadam. Līdz šim pensionāra neapliekamais minimums bija 2820 eiro gadā (235 mēnesī), šogad 3000 eiro gadā (250 eiro mēnesī), ko neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Strādājošs pensijas (arī invaliditātes pensijas) saņēmējs, ja pensija ir mazāka par pensionāra neapliekamo minimumu, neizmantoto ar nodokli neapliekamo daļu var attiecināt uz algu. Tādā gadījumā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Līdz ar to, ja iepriekšējos gados pensija bija, piemēram, 250 eiro mēnesī, neizmantots palika neapliekamais minimums 15 eiro mēnesī, gadā – 180 eiro. Gadā pārmaksātā nodokļa summa varētu būt aptuveni 40 eiro (ņemot vērā, ka IIN likme bija 23%).

Strādājošam pensijas saņēmējam diferencēto neapliekamo minimumu nepiemēro. Līdz ar to no algas ieturētā nodokļa pārmaksa šī neapliekamā minimuma dēļ nevar izveidoties.

Personām ar invaliditāti ir papildu atvieglojumi – I un II grupai – 1848 eiro gadā (154 eiro mēnesī), III grupai – 1440 eiro gadā (120 eiro mēnesī).

Ja algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta darba devējam un ja grāmatiņā pats cilvēks ir norādījis uz invaliditāti, atvieglojumu piemēro darba devējs. Ja šādas atzīmes nav, arī atvieglojumu par invaliditāti var piemērot un pārmaksāto nodokli atgūt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Šogad darba devējs darbinieku algai piemēro prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, ko tam katram darbiniekam ir paziņojis Valsts ieņēmumu dienests. Pensijas saņēmējiem prognozētais neapliekamais minimums ir nulle, tāpēc ka pensijas saņēmējiem algai neapliekamā minimuma, tāpat kā iepriekš, nav.

No slimības naudas, ko izmaksā darba devējs, tāpat no slimības pabalsta, ko izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, arī tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Atšķirības nodokļu pārmaksā starp vienu un otru gadu var veidoties, piemēram, tādēļ, ka tiklab neapliekamais minimums, kā arī atvieglojumi likumā ir noteikti gadam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas