E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13886
Lasīšanai: 3 minūtes

Avārijas situācija remonta laikā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2018
Ivars

Veicot ūdens skaitītāju nomaiņu objektā (6. stāvs), radās avārijas situācija – nolūza caurule pirms ventiļa, jo bija norūsējis savienojums, ko no ārpuses nevarēja redzēt, kā rezultātā noplūda 3 dzīvokļi. Mēģinājumi apturēt ūdeni beidzās neveiksmīgi, jo šahtā bija elektrības vadi un, mēģinot kaut ko darīt, varēja sajust elektrības triecienus. Gaidījām, kamēr avārijas dienests atslēdz ūdeni un veic savienojumu remontu. Kliente teica, ka kaimiņi sūdzēšot tiesā viņu un attiecīgi viņa mani. Kā ir pēc likuma, kas ir atbildīgs šādā situācijā? Cik es zinu, nekādi akti netika sastādīti. Strādāju kā pašnodarbinātais. Kā pareizi jārīkojas gan klientam, gan man, kurā likumā tas ir atrunāts, jo tā jau arī nav klienta vaina, ka ir norūsējusi “Rīgas siltuma” caurule? Cik reāla ir tiesvedība šādā situācijā?

A
atbild:
22. februārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Jautājuma formulējums liek domāt, ka jautājumu uzdod persona, kas kā pašnodarbinātais  speciālists veica ūdens skaitītāju nomaiņu, un šī procesa laikā notika avārijas situācija, kuras rezultātā tika nodarīti zaudējumi gan pakalpojuma saņēmējam, gan citām personām.

Uzskatu, ka šajā situācijā, protams, ir iespējama tiesvedība, jo personu īpašumiem nodarīts kaitējums, ar kuru diez vai šīs personas samierināsies. Turklāt, iespējams, īpašumi ir apdrošināti, tādā gadījumā iespējamas regresa prasības no apdrošināšanas kompānijām.

Svarīgi, cik vien tas šobrīd iespējams, nostiprināt pierādījumu bāzi (foto fiksācijas, apsaimniekotāja sagatavots akts, iespējamo liecinieku apzināšana), fiksēt faktus, ka avārijas cēlonis nav jūsu profesionālā darbība, bet gan nepienācīgi uzturēts īpašums (dzīvokļa īpašums vai kopīpašuma daļa atkarībā no tā, kur  sarūsējušais caurtekas posms atradās).

Ja avārija notikusi dzīvokļu īpašumos sadalītā ēkā, tad saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 3. panta 2. daļas noteikumiem, 14. panta noteikumiem atsevišķā dzīvokļa īpašuma īpašnieka atbildība attiecināma arī uz  inženiertīkliem un inženierkomunikācijām līdz kopīpašuma stāvvadiem. Ja iespējamā prasības izskatīšanā tiesā Jums būs pietiekami pierādījumi, ekspertīzes, liecinieku liecības u. c. (Civilprocesa likuma trešā sadaļa), ka avārijas iemesls ir nepienācīgi uzturēti inženiertīkli dzīvokļa īpašumā, nevis Jūsu rīcība, sniedzot pakalpojumus, tad par nodarītajiem zaudējumiem citiem dzīvokļu īpašniekiem atbildēs pati dzīvokļa īpašniece.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas