E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13870
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedzenot uzturlīdzekļu maksājumus, kontā saglabā ½ no minimālās algas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2018
Arnis

Es esmu 1. grupas invalīds un dzīvoju sociālajā dzīvojamā mājā, maksāju no savas pensijas, cik varu, tiesu izpildītājai savā dzīvesvietā Balvos. Tagad februārī man uzlikts SEB bankas kontam 215 eiro limits (tā ir mana pensija), kuru varu izmantot, bet pārējā summa (213,43 eiro, tas ir invalīda kopšanas pabalsts) tiek ieskaitīts otrai tiesu izpildītājai Rīgā. Tad man jautājums, ja ar 2018. gadu minimālā mēnešalga ir 430 eiro un no kāda gaisa ņemti 215 eiro limits un pārējo atskaita Rīgas tiesu izpildītājai. Sanāk par vieniem alimentiem maksā diviem tiesu izpildītājiem (vienai alimentus, bet otrai procentus garantijas fonda procentus vai???). Un vēl no manis 1. grupas invalīda, kas dzīvo sociālajā mājā.

A
atbild:
14. martā, 2018

Sniegtais situācijas izklāsts ir pretrunīgs un nav īsti saprotams.

Ja no personas tiek piedzīti uzturlīdzekļu maksājumi, tad personai tiek saglabāti naudas līdzekļi ½ no minimālās algas. Tas izriet no Civilprocesa likuma normām.

Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. punkts nosaka: 1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

  • uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā ‒ saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Tātad, apķīlājot bankas kontu, parādniekam arī tajā tiek saglabāti naudas līdzekļi ½ apmērā no minimālās algas. Ja Jums nav saprotama Jūsu parādsaistību piedziņa, Jums ir jāvēršas pie konkrētā tiesu izpildītāja un jālūdz skaidrojums. Parādniekam ir tiesības iepazīties ar viņa izpildu lietu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas