E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13864
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par daiļliteratūras grāmatu importu maksājams PVN 12% apmērā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2018
Pēteris

Interesē muitas nodoklis un PVN daiļliteratūras grāmatām krievu un latviešu valodā! Grāmatas iespiestas Maskavas tipogrāfijā!

A
atbild:
13. martā, 2018

Lai no trešās valsts, tostarp Krievijas, importētās preces būtu brīvā apritē Eiropas Savienībā (turpmāk – Savienība), iegūstot Savienības preču statusu, tās jāpiesaka muitas procedūrai – laišana brīvā apgrozībā –un jāsamaksā Savienības un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktie muitas maksājumi – ievedmuitas nodoklis un PVN.  

Par preču importu maksājamo ievedmuitas nodokli aprēķina pēc tarifa likmes atkarībā no konkrētās preces klasifikācijas Savienības vienotajā Kombinētajā nomenklatūrā (turpmāk – KN) saskaņā ar Komisijas 2017. gada 12. oktobra Īstenošanas regulu (ES) Nr. 2017/1925, ar ko groza I pielikumu Padomes Regulā (EEK) Nr. 2658/87 par tarifu un statistikas nomenklatūru un kopējo muitas tarifu.

Iespiestas daiļliteratūras grāmatas (cietos vai mīkstos vākos) klasificējamas preču pozīcijā ar KN kodu 4901 99 00, un tām piemērojama ievedmuitas nodokļa pamatlikme 0% apmērā.

PVN aprēķināšanas un maksāšanas kārtība preču importa darījumos noteikta Pievienotās vērtības nodokļa likumā (turpmāk – PVN likums), paredzot, ka jebkurai personai, ievedot un izlaižot preces brīvā apgrozībā Latvijas Republikā, par preču importu vienlaikus ar muitas nodokli jāmaksā arī PVN. Saskaņā ar PVN likuma 42. panta piekto daļu daiļliteratūras grāmatām piemērojama PVN samazinātā likme 12% apmērā. 

Tādējādi par daiļliteratūras grāmatu importu maksājams PVN 12% apmērā, kura aprēķina bāzi nosaka, ievērojot PVN likuma 36. panta pirmo daļu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas