E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13854
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā no darba atlaist nevar

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2018
Gaļina

Labdien! Vēršos pie Jums, jo vēlos noskaidrot šādu jautājumu: šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā (tas piešķirts uz 1,5 gadiem) – darbā man būtu jāatgriežas 2018. gada decembra beigās, taču šobrīd esmu otrā bērniņa gaidībās. Plānotais dzemdību datums – jūnija vidus. Kā rīkoties ar dokumentu noformēšanu un darba devēja informēšanu, ja teorētiski viens BKA seko otram (slimības lapu iesniegšana, iesniegums par došanos BKA)? Vai darba devējs šajā laikā var atlaist mani no darba? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
21. februārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par paredzēto pirmsdzemdību, dzemdību un nākamo bērna kopšanas atvaļinājumu Jums darba devējs ir jāinformē. Secība ir šāda: pirmkārt, darba devējam ir jāiesniedz pirmsdzemdību (grūtniecības) atvaļinājuma lapa, tikko to būs izsniedzis ārsts (parasti 56 vai 70 dienas pirms plānotā dzemdību datuma). Pēc dzemdībām Jums tiks piešķirts dzemdību atvaļinājums, kas ilgs 56 vai 70 dienas.

Pēc tā Jūs varēsiet izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu, ko piešķirs darba devējs. Jāatceras, ka par  bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu Jums darba devējam būs jāiesniedz iesniegums. Atbilstoši Darba likumam tas būs jāizdara vienu mēnesi iepriekš.

Šajā laikā darba devējam nav tiesību uzteikt Jums darba līgumu. Atgriežoties darbā pēc BKA izmantošanas, Jums ir jānodrošina iepriekšējais darbs vai līdzīgs uz ne mazāk labvēlīgiem noteikumiem.  To nosaka Darba likuma 156. panta ceturtā daļa.

Tā kā ir paredzams, ka piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu par pirmo bērnu Jūs pilnībā izmantot nevarēsiet, tiesiskais regulējums paredz, ka neizmantoto laika periodu Jums ir tiesības darba devējam pieprasīt izmantošanai līdz pirmā bērna 8 gadu vecumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas