E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13848
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

8. jūlijs šogad ir svētku diena

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2018
Dace

Labdien! Vēlētos noskaidrot, vai 8. jūlijs ir oficiāla svētku diena, par kuru pienākas dubulta samaksa, ja šajā dienā tiek strādāts? Likumā tā noteikta kā svētku diena, bet nevienā kalendārā (tostarp dažādos grāmatvežu kalendāros) kā tāda neuzrādās, tikai 9. jūlijs parādās kā pārcelta brīvdiena. Paldies!

A
atbild:
19. februārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Izmaiņas likuma “Par svētku un atceres dienām”1. pantā, ar kurām Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma dienu iekļāva svētku dienu sarakstā, tika pieņemtas 2014. gada 2. oktobrī.

Tā kā šādi svētki dažādos gados notiek dažādos datumos, likumdevējs konkrētu datumu norādīt nevar.  Tomēr vienmēr šādu  svētku noslēguma diena ir svētdiena, tāpēc  vizuāli kalendārā tā vienmēr ir atzīmēta atšķirīgā krāsā. Savukārt pie konkrētā mēneša norādēm šogad 8. jūlijs ir norādīts kā svētku diena – Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena.

Darbs svētku dienā tiek pieļauts tikai izņēmuma gadījumos – ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu. Tādējādi, ja Jums šajā dienā ir jāstrādā, atbilstoši Darba likuma 144. pantam par darbu svētku dienā darba devējam ir jāpiešķir vai nu atpūta citā nedēļas dienā, vai jānodrošina atbilstošas atlīdzības izmaksa. Darba likuma 68. pants paredz, ka darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas