E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13830
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

MUN maksātājs maksā savu nodokli

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2018
Anna

Labdien! Izlasīju skaidrojumu “Pašnodarbinātais mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs un sociālā apdrošināšana” un vienalga paliku nesaprašanā. Esmu saimnieciskās darbības veicēja un maksāju MU nodokli. Vai man obligāti ir jāmaksā 5% sociālās apdrošināšanas nodoklis?

A
atbild:
21. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja fiziskā persona, saimnieciskās darbības veicēja, ir izvēlējusies kļūt par mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāju, tad arī maksā tikai mikrouzņēmumu nodokli – 15% no apgrozījuma. Ne kādus citus nodokļus, ne arī obligātas papildu iemaksas pensijai MUN maksātājs nemaksā. Papildu noteikumi ir citiem nodokļu režīmiem.

MUN maksātājs ir apdrošināts visiem apdrošināšanas veidiem, tāpat kā jebkurš darba ņēmējs, izņemot veselības apdrošināšanu. Tas nozīmē, ka par veselības apdrošināšanu tomēr būs jāmaksā pašam. Veselības aprūpes finansēšanas likuma 12. panta sestā daļa paredz, ka veselības apdrošināšanas iemaksas administrē Nacionālais veselības dienests. Kārtību, kādā veicamas veselības apdrošināšanas iemaksas, Ministru kabinetam jānosaka ar noteikumiem līdz šā gada 1. maijam. Noteikumu vēl nav. Likumā paredzēts, ka veselības apdrošināšanas iemaksas varēs veikt no 2018. gada 1. septembra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas