E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13826
Lasīšanai: 5 minūtes

Strīdus par uzturlīdzekļiem un saskarsmes tiesībām var risināt atsevišķi tiesā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2018
Kristīne

Mums ir viens svarīgs jautājums. Mūsu ģimenē ir 2 bērni, un vīram ir viens bērns, kurš dzimis un aug Īrijā, viņai pašlaik ir 11 gadi, un māte pieprasa oficiālus alimentus 118 €, mēs sūtām 100 € katru mēnesi uz kontu, 6 gadus pēc kārtas. Gribam arī redzēt to bērnu Latvijā vismaz 2 reizes gadā, bet mums viņu neved un neļauj kontaktēties. Ir tāds jautājums: vai varam oficiāli pieprasīt? Vēl mums norāda to, ka bērns ir dzimis Īrijā un mums ir jābrauc uz Īriju formēt alimentus. Mums tas liekas absurds, jo dzīvojam un strādājam Latvijā un cienām Latvijas likumdošanu, pēc kuras arī dzīvojam. Kā sadalīs visiem trim nepilngadīgajiem bērniem (1 g., 12.g. un 11 g.) alimentu maksu? Vai varam pieprasīt bērnu atvešanu pie mums uz Latviju? Vai ir jābrauc formēt alimentus uz ārvalsti Īriju?

A
atbild:
08. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumam ir divas daļas – uzturlīdzekļi un saskarsmes tiesības, kas jāaplūko atsevišķi.

Atbildot uz jautājumu par uzturlīdzekļiem, vispirms jānorāda, ka LV portāla rīcībā nav informācija par uzturlīdzekļu piedziņas kārtību Īrijā. Taču atbilstoši Latvijas Republikas Civillikumam katram no vecākiem ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā neatkarīgi no bērnu skaita, spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa (179. panta piektā daļa).

Minimālo uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu.

Tā kā minimālā mēneša alga Latvijā 2018. gadā ir 430 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds: 

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (107,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (129 eiro mēnesī).

Likums šajā ziņā ir ļoti stingrs, un pienākums katram savam bērnam nodrošināt uzturlīdzekļus ne mazāk par minimālo apmēru ir absolūts un neapstrīdams neatkarīgi no tā, kurā valstī dzīvo bērns, kam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus.

Pienākums maksāt uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā izriet no likuma, līdz ar to obligātas nepieciešamības uzturlīdzekļu jautājumu kārtot, piemēram, Īrijas kompetentajās iestādēs, nav. Vecāku ziņā ir vienoties par uzturlīdzekļiem. Jautājumus par uzturlīdzekļu maksāšanas apmēru un kārtību risina valsts kompetentā iestāde vai tiesa, ja vecākiem ir strīds par uzturlīdzekļiem un vienošanos nav iespējams panākt. Parasti šādā gadījumā kompetentajā iestādē vai tiesā vēršas tā puse, kuras tiesības ir aizskartas (šai gadījumā tā būtu bērna māte, kurai ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus bērna ikdienas aizgādības īstenošanai). Jāatzīmē, ka uzturlīdzekļu piedziņas prasības lietās prasītājs var izvēlēties, vai celt prasības pieteikumu tiesā pēc savas, vai arī pēc atbildētāja dzīvesvietas. Ja prasība tiks celta Īrijā, to izskatīs atbilstoši regulējumam Īrijā. Sīkāks izklāsts e-konsultācijā “Uzturlīdzekļu piedziņa no tēva Latvijā un ieskaitīšana bērna kontā”.

Vecāku strīdi par saskarsmes tiesību realizāciju ir jāskata atsevišķi no pienākuma maksāt uzturlīdzekļus. Saskarsmes tiesību institūts Latvijas normatīvajā regulējumā ir regulēts Civillikuma 181. pantā, kurā noteikts, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem. Savukārt katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Saskarsmes tiesība ir to tiesību kopums, kuras piemīt tam vecākam, kurš nerealizē bērna ikdienas aizgādību un vecāku šķirtas dzīves gadījumā nedzīvo ikdienā kopā ar bērnu. Saskarsmes tiesības realizēšanas kārtību – laiku, vietu, ilgumu – nosaka vecāki, savstarpēji vienojoties. Civillikuma 182. pantā noteikts, ka strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Tātad, ja vecāki nevar vienoties, viņiem var nākties vērsties tiesā. Te jāuzsver, ka strīdus par saskarsmes tiesību īstenošanas kārtības noteikšanu atbilstoši Eiropas Savienības regulējumam izskata tajā valstī, kurā ir bērna pastāvīgā dzīvesvieta. Šajā gadījumā tā ir Īrija. Sīkāks izklāsts pieejams Eiropas e-tiesiskuma portāla sadaļā “Tiesvedība” > “Ģimenes lietas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas