E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13784
Lasīšanai: 2 minūtes

Par bezdarbnieka pabalstu, ja negūst ienākumu, no kura jāveic VSAOI

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2018
Ilze

Labdien! Vai es kā bezdarbnieka statusa ieguvējs varu reģistrēties kā pašnodarbinātā persona? Vai es pazaudēšu savu bezdarbnieka pabalstu?

A
atbild:
07. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”); meklē darbu; ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās.

Fiziska persona reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātājs – saimnieciskās darbības veicējs, norādot jomu, kurā veiks saimniecisko darbību.

Ja mēnesī gūts ienākums vismaz 430 eiro apmērā, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vispārējā kārtībā.

Nodarbinātības valsts aģentūras informācijā norādīts: ja tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, par to vienas darba dienas laikā ir jāziņo Nodarbinātības valsts aģentūrai un bezdarbnieka statuss tiek zaudēts.

Arī tiesības uz piešķirto bezdarbnieka pabalstu ir, ja bezdarbnieks nestrādā (nav darba ņēmējs, jo darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināts) vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, kuram jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kas izmaksā pabalstus, informāciju par visiem darba ienākumiem, no kuriem tiek veiktas VSAOI, arī pašnodarbinātajiem, kas veic iemaksas, iegūst no Valsts ieņēmumu dienesta (VID). Ja no saimnieciskās darbības ienākuma nav jāveic sociālās iemaksas, šīs ziņas VSAA nesaņem.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, tāpēc par pabalsta tiesību saglabāšanu individuālā gadījumā jāuzzina aģentūrā. Informācija saziņai VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas