E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13781
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Par pašvaldības zemi, nomniekiem un ceļa servitūtu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2018
Igors

Labdien! Mans īpašums (vasarnīca, kura ir nodota ekspluatācijā) atrodas uz Rīgas domei piederoša zemesgabala, kuru kopā ar mani nomā vēl daži ēku īpašnieki. Mana nomātā zemesgabala daļa neatrodas blakus nevienai ielai. Līdz ar to piekļūšana manam īpašumam (pēc ģenerālplāna, detālplānojuma un pēc nomas līgumam pievienotajiem plāniem) ir norādīta un arī izveidota pirms vairākiem gadiem caur kaimiņa nomāto daļu. Kaimiņš, kurš nesen pārņēma saistības no iepriekšējā īpašnieka, nevēlas ļaut man izmantot šo ceļu, un jau ilgu laiku ceļš ir aizšķērsots ar visāda veidā šķēršļiem. Tā kā nepastāvēja iespējas panākt jebkādu vienošanos ar kaimiņu, biju spiests griezties tiesā ar prasību nodibināt servitūtu. Prasība saskaņā ar CL noteikumiem ir celta pret zemes īpašnieku – Rīgas domi. RD manu prasību atbalsta pilnībā. Tomēr 2017. gadā prasība bija noraidīta ar motīvu, ka pastāv citi tiesiskie instrumenti problēmas risinājumam. Tādu diemžēl nav. Pašlaik mana apelācijas sūdzība atrodas otrās instances tiesā. Nesen visi zemesgabala nomnieki saņēma Rīgas domes piedāvājumu izpirkt viņu nomātā domājamās daļas. Esmu pārliecināts, ka kaimiņš šo iespēju izmantos. Jautājums: vai mana kļūšana par zemesgabala daļas īpašnieku var ietekmēt manu tiesisko pozīciju? Kādā veidā? Pašlaik jūtos drošāk ar zemesgabala īpašnieka (RD) atbalstu.

A
atbild:
09. februārī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ceļa servitūtu lietas lielākoties nav vienkāršas, un Jūsu minētais turklāt nav standarta gadījums, jo te vēl iesaistītas nomas attiecības, kas arī mēdz būt sarežģītas. Neredzot dokumentus – nomas līgumus un zemes plānus, var sniegt vien vispārīgu atbildi.

Civillikuma 1131. pantā ir noteikts: „Servitūts, kas nodibināts par labu noteiktai fiziskai vai juridiskai personai, ir personālservitūts; servitūts, kas nodibināts par labu kādam noteiktam nekustamam īpašumam, tā ka to izlieto katrreizējais tā īpašnieks, ir reālservitūts.” Tātad ceļa servitūts ir apgrūtinājums, kas uzlikts vienam īpašumam un kalpo par labu citam īpašumam, un tas ir reālservitūts.

Ceļa servitūts ir likumīgs tikai tad, ja nostiprināts zemesgrāmatā, nosakot to īpašumu, kuru ceļš šķērso, par kalpojošo īpašumu, bet īpašumu, kuram par labu servitūts izveidots, – par valdošo. Jūsu minētajā gadījumā zemes īpašnieks ir viens – pašvaldība. Tas vedina domāt, ka, nostiprinot minēto zemes īpašumu zemesgrāmatā uz sava vārda, pašvaldībai vajadzēja oficiāli kā apgrūtinājumu noteikt arī plānos iezīmēto ceļu uz Jūsu vasarnīcu, un tam būtu jāatspoguļojas arī zemes nomas līgumos. Tad nomnieks šo apgrūtinājumu nedrīkstētu neievērot un tas būtu saistošs arī nākamajam zemes nomniekam. No šāda viedokļa raugoties, šķiet saprotams prasības noraidījums tiesā. Acīmredzot tiesa uzskatīja, ka zemes īpašniekam kaut kā citādi jātiek galā ar piebraucamā ceļa problēmu un zemes nomnieku attiecībām.

Plašāks skaidrojums par ceļa servitūta būtību, tā nodibināšanu un lietošanu atrodams LV portālā skaidrojumā „Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Protams, ja kļūstat par zemesgabala īpašnieku, situācija veidojas vienkāršāka. Pirmkārt, tiek izbeigtas dalīta īpašuma attiecības, kas palaikam (kā, piemēram, šoreiz) var radīt kādas problēmas. Otrkārt, Jums jau kā pilntiesīgam īpašniekam būtu tiesības vērsties tiesā ar prasību pret otru īpašnieku (vai nu Rīgas domi, vai kaimiņu, kas arī iegādājies zemesgabalu) par servitūta nodibināšanu. Starp citu, servitūtu var dibināt uz likuma, līguma vai tiesas sprieduma pamata. Ja Rīgas dome ceļa nepieciešamību atzīst, tad servitūtu, visticamāk, būtu iespējams nodibināt uz līguma pamata un nostiprināt zemesgrāmatā. Ja zemes domājamo daļu nopērk arī kaimiņš, tad vienošanās, kā noprotams, nebūs iespējama un servitūta nodibināšanas jautājums būs jārisina tiesas ceļā.

Protams, Jūs varētu vērsties pašvaldības attiecīgajā struktūrvienībā ar iesniegumu zemes īpašniekam juridiski korekti sakārtot servitūta ceļa lietošanas jautājumu. Taču, tā kā pašvaldība nomniekiem piedāvājusi zemi izpirkt, diez vai tā vēlēsies uzņemties kādu papildu formalitāšu kārtošanu. Te gan vēlreiz jāuzsver, ka komentārs tiek sniegts, balstoties uz aptuvenu informāciju un nepārzinot reālos apstākļus.

Taču no jautājuma arī saprotams, ka Rīgas dome nomniekiem piedāvā izpirkt līdz šim nomātos zemesgabalus kā domājamās daļas, nevis kā atsevišķus īpašumus. Kopīpašumā atkal ir savi īpatni nosacījumi un tiesiskās attiecības, tādēļ jo vairāk ieteicams konsultēties pie šādās lietās pieredzējuša jurista.

P.S. Par kopīpašumu vairāk divos LV portāla rakstos „Kopīpašums un tā zemūdens akmeņi”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas