E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13772
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja ģimenes valsts pabalsta apmērs pārskatāms, jāvēršas VSAA

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2018
Žanna Vološina

Nesen uzzināju, kā mirušais bērns tiek ieskaitīts bērnu skaitā. 1992. gadā nomira mans pirmais bērns. 1995., 1996., 1998. un 2004. gadā dzemdēju kopumā četrus bērnus, un man neviens nav pateicis, ka viņi uzskaitīti kā otrais, trešais, ceturtais un piektais. Kur man jāmeklē taisnība?

A
atbild:
08. februārī, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Nosakot ģimenes valsts pabalsta apmēru par katru ģimenē audzināmo bērnu, kopējā bērnu skaitā ieskaita arī līdz pilngadībai mirušos bērnus. Šis nosacījums ir spēkā gan tikai no 2009. gada 1. janvāra, tas nozīmē, ka, piešķirot ģimenes valsts pabalstu un nosakot tā apmēru līdz šim datumam, kopējā bērnu skaitā neieskaitīja bērnus, kuri bija miruši līdz pilngadības sasniegšanai. Tā tas ir bijis arī Jūsu gadījumā.

Tāpat jāmin, ka laika periodā no 2009. gada 1. jūlija līdz 2015. gada 1. janvārim kopējais bērnu skaits ģimenē neietekmēja ģimenes valsts pabalsta apmēru, jo pabalsta apmērs par katru bērnu tika noteikts vienādā apmērā.

No 2015. gada 1. janvāra tika atjaunota ģimenes valsts pabalsta izmaksa diferencētā apmērā, proti, pabalsta apmērs tika noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē:

  • par pirmo bērnu ģimenē 11,38 eiro mēnesī;
  • par otro bērnu 22,76 eiro (divreiz lielāks nekā par pirmo bērnu);
  • par trešo un katru nākamo bērnu 34,14 eiro (trīsreiz lielāks nekā par pirmo bērnu).

Bet no 2017. gada 1. janvāra tika noteikts, ka pabalsta apmērs par ceturto un katru nākamo bērnu ir 50,07 eiro (4,4 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu).

Lai pārskatītu Jūsu ģimenes valsts pabalsta apmēru un kopējā bērnu skaitā ieskaitītu arī 1992. gadā mirušo bērnu, Jums jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) iesniegums par ģimenes valsts pabalsta pārrēķinu.

Iesakām vērsties jebkurā no VSAA nodaļām klātienē, lai iegūtu konkrētāku konsultāciju attiecībā uz pārrēķinu un tā ietekmi uz pabalsta apmēru. Jāmin, ka par 2004. gadā dzimušo bērnu Jūs pabalstu jau saņemat kā par 4. bērnu ģimenē, tādējādi pārrēķina rezultātā pabalsta summa no tā nemainīsies. Tomēr iesakām konsultēties VSAA. Plašāku konsultāciju iespējams iegūt arī, rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.

Dodoties uz VSAA, iesakām līdzi ņemt bērna dzimšanas un miršanas apliecību vai arī izziņu no Civilstāvokļa aktu reģistrācijas nodaļas par bērna dzimšanas un nāves faktu. Ja dati par bērna dzimšanas un miršanas faktu nav reģistrēti LR Iedzīvotāju reģistrā (tāda situācija varētu būt, ja bērns ir miris līdz laikam, kad personām LR tika piešķirti personas kodi), tad būs nepieciešams uzrādīt šos dokumentus, jo šāda informācija VSAA nav pieejama un zināma, tādēļ to iestādei var iesniegt tikai pats pabalsta saņēmējs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas