E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13766
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Tiesiskais pamats – vienīgi rakstveidā noslēgts īres līgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2018
LK

Īrēju dzīvokli Rīgā, pirmais gads bija oficiāli ar īres līgumu, kas pēc tam mutiski tika pagarināts uz vēl gadu. Īpašnieks dzīvokli grasās pārdot. Lasot likumu, sapratu, ka jaunajiem īpašniekiem, ja mēs nepārkāpjam noteikumus (nedemolējam, maksājam laikā), nav tiesiska pamata, lai mani izmestu ārā, un īres maksu var paaugstināt, tikai 6 mēnešus iepriekš pabrīdinot. Sakiet, vai tomēr jaunajam īpašniekam būs tiesības lauzt līgumu? Kas vēl no tiesiskā viedokļa man šajā ziņā būtu jāzina?

A
atbild:
07. februārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Dzīvokļa īre nozīmē to, ka īrnieks par maksu lieto citas personas īpašumu (dzīvokli). Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu īpašums ir pilnīgas varas tiesība pār lietu, tas ir, tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību. Tas nozīmē arī to, ka dzīvokļa īpašniekam nav pienākuma dzīvokli izīrēt “uz mūžīgiem laikiem” vai uz laiku, ko vēlas tieši īrnieks.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 5. panta pirmā daļa nosaka, ka dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz rakstveidā izīrētājs un īrnieks.

Tātad no likuma viedokļa dzīvojamās telpas lietošanas tiesiskais pamats ir vienīgi rakstveidā noslēgts īres līgums – šajā gadījumā iepriekš noslēgtā īres līguma pagarināšana.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas