E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13760
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri

Bērna tēvs nedod piekrišanu uzvārda maiņai un nemaksā uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2018
Ieva

Labdien! Bērnam drīz paliks 5 gadiņi, ar bērna tēvu izšķīrāmies, kad bērnam bija tikai kādi 4 mēneši, kopš tā brīža ar bērna tēvu ne īpaši sazināmies. Alimentus vēl neesmu pieprasījusi. Dzīvoju jau 4 gadus kopā ar puisi, un bērns uzskata viņu par savu tēvu, jo pa šiem gadiem nekad nav redzējis savu īsto tēvu. Šobrīd gaidu otro bērniņu, un, pirms nāks pasaulē, vēlamies dabūt pirmo bērnu neīstā tēva uzvārdā. Esmu nesen sazinājusies ar īsto bērna tēvu, bet viņš atsakās atteikties no sava uzvārda. Vēlētos apjautāties – ko darīt šādā situācijā? Materiāli īstais tēvs nav palīdzējis no tās dienas, kad pašķīrāmies.

A
atbild:
02. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jāsāk ar to, ka bērna uzvārda maiņu var veikt likumā noteiktos gadījumos. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.7.–134.8. punktam civilstāvokļa aktu reģistru papildina un bērnam maina uzvārdu, pamatojoties uz personas iesniegumu bez dzimtsarakstu nodaļas atzinuma:

  • pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas;
  • ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību.

Tātad uzvārda maiņa uz Jūsu dzīves partnera uzvārdu var tikt veikta, ja Jūs noslēdzat laulību un maināt savu uzvārdu uz laulātā uzvārdu. Savukārt bērna uzvārda maiņu uz Jūsu uzvārdu var veikt arī tādā gadījumā, ja nodibināsiet viena vecāka atsevišķu aizgādību pār bērnu. Atsevišķa aizgādība nav aizgādības tiesību atņemšana, bet palielina tā vecāka, kura atsevišķā aizgādībā atrodas bērns, tiesību apjomu attiecībā pret bērnu. Tomēr jebkurā no šiem gadījumiem atbilstoši MK noteikumu Nr. 761 135. punktam uzvārda maiņai bērnam ir jāsaņem abu vecāku piekrišana.  

Gadījumos, ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, Civillikuma 151. pants paredz, ka uzvārdu nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Savukārt saskaņā ar MK noteikumu Nr. 761 134.9. apakšpunktu vecāku piekrišana uzvārda maiņai nav nepieciešama, ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.

Jebkurā gadījumā, ja bērna tēvam ir būtiski, ka viņa atvasei tiek saglabāts viņa dzimtas uzvārds, viņam būtu jāatgādina par to, ka Civillikumā ir noteikti dažādi vecāku pienākumi, tai skaitā pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, kas 5 gadus veca bērna uzturam ir 25% no valstī noteiktās minimālās algas, attiecīgi 107,50 eiro mēnesī 2018. gadā. Tas ir absolūts, neapstrīdams pienākums. Valsts nodrošina vienkāršu un ātru uzturlīdzekļu piedziņas procedūru administratīvā procesa kārtībā, izmantojot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 87 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas