E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13738
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Par nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu laulāto, ja ģimenē mazs bērns

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2018
Ginta

Labdien! No š. g. 1. jūlija stājas spēkā nodokļu atvieglojums par nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir bērns līdz trīs gadu vecumam. Vai šis nodokļu atvieglojums tiek piemērots par laulāto, kurš ir darba attiecībās, bet atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, t. i., nestrādā, bet saņem vecāku pabalstu?

A
atbild:
20. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” līdzīga norma – atvieglojums par nestrādājošu laulāto –savulaik jau bija (līdz 2015. gada 31. decembrim). Tā tagad ir daļēji restaurēta, taču attiecināta tikai uz konkrētām mērķa grupām – ģimenēm ar bērniem. Viena no ģimeņu grupām ir mazu bērnu vecāki.

No 2018. gada 1. jūlija paredzēts nodokļa atvieglojums par nestrādājoša laulātā uzturēšanu, kura apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem.

Kad likumā iepriekš bija norma – atvieglojums par nestrādājošu laulāto –, to piemēroja arī par laulāto, kurš atradās bērna kopšanas atvaļinājumā, tātad tobrīd nestrādāja un nesaņēma ar nodokli apliekamus ienākumus.

Vecāku pabalstu ar nodokli neapliek. Pēc analoģijas ar iepriekš likumā bijušo normu un tās skaidrojumiem secināms, ka otram laulātajam varēs piemērot no 2018. gada 1. jūlija paredzēto nodokļa atvieglojumu līdz bērna 3 gadu vecumam.

Atvieglojumi, kā arī ierobežojumi to piemērošanā noteikti likuma 13. pantā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas