E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13693
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Sociāli apdrošinātiem vecākiem pienākas vairāk pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2018
Karīna

Sveicināti! Vēlos uzzināt, vai man pienākas bērnu kopšanas pabalsts, ja esmu pašnodarbinātā persona kopš 2017. gada 1. jūlija un nodoklis tiek maksāts 12% apmērā? Grūtniecības uzskaitē stāšos no februāra.

A
atbild:
19. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī – maksā vienam no vecākiem neatkarīgi no tā, vai vecāks ir sociāli apdrošināts.

Savukārt sociāli apdrošinātiem vecākiem (darba ņēmējiem, pašnodarbinātajirm, kuri veic sociālās iemaksas) ir tiesības arī uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

Tie ir: maternitātes pabalsts (maksā māmiņai pirms un pēc dzemdībām) un vecāku pabalsts (maksā vienam no bērna vecākiem pēc tam, kad ir beigusies maternitātes pabalsta izmaksa).

Ja maksājat 12% likmi, acīmredzot esat mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja (pērn šī nodokļa likme bija 12%, šogad – 15%). Arī šī nodokļa maksātāji ir sociāli apdrošināti, jo nodoklis ietver arī sociālās iemaksas.

Mikrouzņēmumu darbiniekiem sociālās apdrošināšanas pabalstus aprēķina citādi nekā vispārējo darbaspēka nodokļu maksātājiem, proti, aprēķina no iemaksu objekta, nevis no darba algas.

Par savām tiesībām uz pabalstiem Jums ir jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Saziņas iespējas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas