E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13674
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
23
23

Neapliekamais minimums un papildu atvieglojums par invaliditāti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2018
Dzintra

Labdien! Es gribētu uzzināt, kā tiks aprēķinātas algas no 2018. gada. Esmu 3. grupas invalīde, 54 gadus veca, strādāju un saņemu minimālo algu. Ja pareizi sapratu,tad minimālās algas saņēmējs saņem 200 eiro neapliekamajam nodoklim, toties 3. grupas invalīds 120 eiro. Pēc algas kalkulatora sanāk, ka es saņemšu mazāk, jo man ir invalīda statuss. Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
23. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja algas nodokļa grāmatiņu esat iesniegusi darba devējam, ja esat tajā norādījusi informāciju par invaliditāti, tad gan neapliekamo minimumu, gan papildu atvieglojumu par invaliditāti (120 eiro) piemēros darba devējs. Nekādā veidā šogad nevar iznākt, ka algā saņemsiet mazāk nekā iepriekš, jo šogad gan iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir mazāks (20%, pērn bija 23%),  gan neapliekamais minimums lielāks. Maksimālais gada neapliekamais minimums ir 2400 eiro gadā (200 eiro mēnesī).

No 2018. gada ienākuma gūšanas vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, piemēro Valsts ieņēmumu dienesta (VID)  prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Šo informāciju VID paziņo darba devējam katru gadu līdz 1. janvārim un līdz 1. augustam. VID katram nodokļu maksātājam, ņemot vērā iepriekš saņemtā ienākuma apmēru, aprēķina īpaši viņam noteiktu naudas summu, kas netiks aplikta ar nodokli.

Piemērojot VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, gada laikā var izveidoties piemaksa vai pārmaksa. To aprēķinās 2019. gadā, kad būs iesniegta gada ienākumu deklarācija.

Ir vēl viens svarīgs nosacījums, kas attiecas uz pensijas saņēmējiem. Strādājošajiem pensijas (arī invaliditātes pensijas) saņēmējiem darba algai neapliekamo minimumu nepiemēro. Pensijas saņēmējam ir tiesības uz pensionāra neapliekamo minimumu, kas šogad ir 250 eiro mēnesī. Ja saņem invaliditātes pensiju, algai neapliekamo minimumu nepiemēro. Ja saņem invaliditātes pabalstu, tad neapliekamo minimumu piemēro.

Ja gada laikā nav izmantots nodokļa atvieglojums par invaliditāti un pensionāra neapliekamais minimums (ja saņem pensiju) pilnā apmērā, tad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, pārmaksāto nodokli var atgūt, jo ar nodokli neapliekamo kopsummu attiecina uz abiem ienākumiem – pensiju un algu.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas