E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13628
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja dzīvoklis ir bezsaimnieka manta, tas pienākas valstij

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2018
JK

Labdien! Situācija ir tāda, ka dzīvokļa īpašuma tiesības pēc Zemesgrāmatas datiem ir nostiprinātas biedrībai. Pēc Uzņēmuma reģistra sniegtās informācijas, šī biedrība ir likvidēta. Ko darīt šajā situācijā apsaimniekotājam? 1. Kam izrakstīt rēķinu par apsaimniekošanu? 2. Pret ko sniegt prasību tiesā par izveidojušos parādu?

A
atbild:
26. janvārī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē tā: “Pirmkārt, situācija, ka līdz ar biedrības likvidēšanu dzīvoklis vairs nevienam nepieder, šķiet maz ticama, bet teorētiski ir iespējama. Informāciju par dzīvokļa reālo īpašnieku var uzzināt, zemesgrāmatu nodaļā iegūstot aktuālo izrakstu par šo īpašumu. Tiklīdz šāda informācija ir, īpašniekam var piesūtīt rēķinus.

Ja dibinātāji biedrību likvidē un tai ir īpašums, šis īpašums ir vai nu jāsadala biedru starpā, vai jāpārdod un pēc tam jāsadala iegūtā nauda.

No otras puses, ja biedrība likvidēta piespiedu kārtā parādsaistību dēļ, jebkurā gadījumā likvidācijas procesā parādās tās aktīvi un likvidatoram jāpieņem lēmums, ko ar tiem darīt. Visticamāk, arī tad dzīvoklis tiek pārdots, iegūtos finanšu līdzekļus atmaksājot kreditoriem, un arī tad šim nekustamajam īpašumam būs kāds īpašnieks.

Ja nu tomēr dzīvoklis arvien pieder biedrībai, kas ir likvidēta, tad tas faktiski ir bezsaimnieka īpašums. Savukārt bezsaimnieka manta pienākas valstij (Civillikuma 930. pants).”

Nekustamo īpašumu par bezsaimnieka mantu var atzīt tikai tiesas ceļā. Tas nozīmē, ka ieinteresētajai personai (mājas īpašniekam) ir jāiesniedz tiesā pieteikums par minētā dzīvokļa atzīšanu par bezīpašnieka mantu. Kā LV portālam paskaidroja Privatizācijas aģentūrā, ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši māju savā valdījumā, tad tiesā jāvēršas tās īpašniekam – pašvaldībai, savukārt, ja dzīvokļu īpašnieki māju pārņēmuši valdījumā, tad vai nu biedrībai, vai dzīvokļu īpašnieku pilnvarotai personai. Tikai pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās īpašumu iespējams ņemt valsts uzskaitē, un tālāk ar to rīkojas Privatizācijas aģentūra. Tai ir jāpiedāvā attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldībai pārņemt dzīvokli pašvaldības īpašumā. Ja pašvaldības dome to atsakās darīt, aģentūra var veikt darbības īpašuma pārdošanai izsolē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas