E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13610
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Darba devēja uzteikuma termiņš un valsts civildienesta attiecības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2018
Jans

Labdien! Esmu valsts amatpersona, līdz ar to manas darba attiecības regulē Civildienesta likums un atsevišķos gadījumos arī Darba likums. Sakarā ar to rodas neskaidrības dažās situācijās. Veselības stāvoklis neļauj pildīt amata pienākumus, un tikšu atbrīvots no ieņemamā amata, pamatojoties uz Civildienesta likuma 41. panta 1. daļas “m” punktu. Rodas šādi jautājumi: 1. Amatpersonu atlīdzības likuma 40. panta 1. daļa nosaka, ka ar atvaļinājumu saistītos jautājumus regulē Darba likums. Vai manā gadījumā darbosies Darba likuma 78. pants, kas nosaka, ka, atbrīvojot no darba veselības stāvokļa dēļ, darba ņēmējam nav jāatmaksā atvaļinājuma nauda par avansā saņemto atvaļinājumu? 2. Kāds termiņš jāievēro darba devējam, uzsakot darbu pēc minētā Civildienesta likuma panta? Šajā likumā termiņš nav noteikts. Darba likumā noteikts, ka, atbrīvojot no darba veselības stāvokļa dēļ, jāpaziņo 10 dienas pirms darba attiecību pārtraukšanas.

A
atbild:
15. februārī, 2018
Valsts kanceleja
Justīne Deičmane, Komunikācijas departaments vadītāja vietniece

Informējam, ka Valsts kancelejas kompetencē nav juridiski saistoši skaidrot, kā piemērojamas Saeimā pieņemto likumu normas, līdz ar to Valsts kancelejas sniegtā atbilde ir vērtējama vienīgi kā Valsts kancelejas neoficiāls viedoklis, kas nav saistošs citām personām vai institūcijām.

Vienlaikus, atbildot uz Jūsu iesniegto jautājumu, norādām, ka, vērtējot kopsakarā Valsts civildienesta likuma 2. pantu un Darba likuma 78. pantu, tiesu praksē ir atrodamas norādes par to, ka konkrētais Darba likuma pants varētu tikt attiecināts arī uz valsts civildienestu, taču minētā tiesu prakse veidojusies laikā, kad Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums vēl nebija spēkā.

Ņemot vērā iepriekš minēto un spēkā esošo normatīvo regulējumu, Valsts kancelejas ieskatā, gadījumos, kad pilns atvaļinājums ticis piešķirts, bet personas atbrīvošana notiek vēlāk (tā paša darba gada ietvaros), apstākļos, kad, piešķirot atvaļinājumu, nav bijis zināms par dienesta attiecību izbeigšanu, nav tiesiska pamata atcelt personai labvēlīgu lēmumu, proti, par atvaļinājuma daļu, kura pārsniedz nostrādāto laiku. Vienlaikus norādām, ka katrā konkrētajā gadījumā var būt arī apstākļi, kas var ietekmēt tiesisko situāciju, līdz ar to jāvērtē ir konkrētā situācija un iestādes rīcība.

Attiecībā uz otro jautājumu norādām, ka tiešā veidā Darba likumā noteiktie termiņi darba devēja uzteikumam nav attiecināmi uz valsts civildienesta attiecībām, vienlaikus, ievērojot labas pārvaldības principu, termiņam būtu jābūt samērīgam, ņemot vērā arī apstākļus, kas ir pamatā dienesta attiecību izbeigšanai. Proti, ja dienesta attiecību izbeigšanas pamats, piemēram, ir personas veselības stāvoklis, tad jāņem vērā gan nodarbinātā veselības stāvoklis un spējas pildīt amata pienākumus, gan arī dienesta intereses, lai nodrošinātu amata pienākumu pārņemšanu. Līdz ar to termiņš dienesta attiecību izbeigšanai būtu jāvērtē katrā konkrētajā gadījumā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas