E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13590
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesu izpildītājs piemēro kreditora norādītos piespiedu izpildes līdzekļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2018
Juris

Labdien! Esmu 2. grupas invalīds, un mani vienīgie ienākumi ir invaliditātes pensija 96,82 eiro, kas tiek skaitīti uz pasta kontu. Vai tiesu izpildītājs drīkst no šīs summas novilkt naudu? Man tika novilkti 15 eiro. Pastā paskaidroja, ka tas ir tiesu izpildītājs. Vai viņi drīkst tā rīkoties, un, ja ne, kā man šajā gadījumā rīkoties? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
09. februārī, 2018

Tiesu izpildītājs rīkojas saskaņā ar kreditora norādījumiem. Kreditors savā pieteikumā atbilstoši Civilprocesa likumam norāda iespējamos piedziņas veidus. Parasti tie ir piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, piedziņas vēršana pret uzkrājumiem kredītiestādēs, kā arī piedziņas vēršana uz parādniekam piederošo kustamo mantu un nekustamajiem īpašumiem.

Jūsu gadījumā liekas, ka tā ir piedziņa uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām, un to nosaka Civilprocesa likuma 599. panta normas. Ja kreditors ir norādījis, ka piedziņa jāvērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, tad tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā. Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā. Jūsu gadījumā secināms, ka konts Jums ir atvērts Latvijas Pasta norēķinu sistēmā.

Šis ir mazliet atšķirīgs piespiedu izpildes līdzeklis no konta apķīlāšanas kredītiestādē, jo faktiski neparedz naudas līdzekļu saglabāšanu minimālās algas apmērā.

Jūs varat mēģināt realizēt savas tiesības, kas noteiktas Civilprocesa likuma 206. pantā.

Civilprocesa likuma 206. panta pirmā daļa nosaka: tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas