E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13567
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Pašnodarbinātajai tiesības uz maternitātes pabalstu, ja ir veiktas iemaksas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2018
Alda

Labdien! Sakiet lūdzu, vai pašnodarbinātais saimniecisko darbību var slēgt, ja tam ir nodokļu parādi? Kas man kā pašnodarbinātajai personai jādara, ja gribu iet dekrētā un ārsts izrakstījis B lapu? Kā un kad man jāziņo VID, lai viņi zinātu, ka esmu dekrētā un neveicu saimniecisko darbību, ka vēlos saņemt pilnu dekrēta naudu?

A
atbild:
29. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Tiesības uz pabalstiem nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Pirms pieņemt lēmumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu (tas notiek Valsts ieņēmumu dienestā), Jums jāzina, ka maternitātes pabalsta un pēc tam secīgi arī vecāku pabalsta saņemšanai ir noteikti nosacījumi par sociālo apdrošināšanu un obligāto sociālo iemaksu veikšanu. Tāpēc Jūsu jautājumu lūdzām atbildēt abu kompetento iestāžu speciālistiem.

Par tiesībām uz pabalstiem skaidrojumu sniedz VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure.

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu, personai ir jābūt sociāli apdrošinātai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas vispārējā kārtībā no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu, tad tiek apdrošināts maternitātes un slimības apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, pensiju apdrošināšanai, kā arī, sākot no šā gada janvāra, – veselības apdrošināšanai.

Īsumā: ja pašnodarbinātais slēdz saimniecisko darbību pirms grūtniecības atvaļinājuma, tiesības uz maternitātes pabalstu netiks noteiktas, jo pieprasītājs nebūs sociāli apdrošināts.

Ja iemaksas faktiski nav veiktas, nav nosakāmas  tiesības uz minēto pabalstu, jo pieprasītājs nav sociāli apdrošinātās personas statusā.

Ja pašnodarbinātais turpina veikt saimniecisko darbību un maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, bet ir nodokļu parādi, jāinteresējas Valsts ieņēmumu dienestā, kādā kārtībā tiek dzēsti nodokļu parādi.

Par kādu periodu un kādā apmērā ir reģistrēti darba ienākumi, no kuriem veiktas obligātās iemaksas, Jūs varat  noskaidrot VSAA klientu apkalpošanas centros klātienē vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju. Ar informāciju par VSAA rīcībā esošo informāciju par Jums var iepazīties, izmantojot vienotajā valsts un pašvaldību portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu: Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem.

Par saimnieciskās darbības slēgšanu informāciju sniedza VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Fiziskā persona var izbeigt saimniecisko darbību arī tad, ja tai ir nodokļu parādi. Iesniegumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu var iesniegt VID, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšana sistēmu, izvēloties dokumentu grupu “Nodokļu maksātāja pamatdarbības veida un reģistrācijas datu izmaiņu veidlapas”/ “Nodokļu maksātāja (fiziskās personas) reģistrācijas dati”. No saraksta jāizvēlas saimnieciskās darbības reģistrācijas veids, kura darbību fiziskā persona ir nolēmusi izbeigt, pie attiecīgā saimnieciskās darbības veida jāizvēlas “mainīt reģistrācijas datus” un veidlapā jāatzīmē saimnieciskās darbības beigu datums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas