E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13560
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vecāku pabalstam ņem vērā iemaksu algu gan parastā uzņēmumā, gan mikrouzņēmumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2018
Elīna

Kā tiek aprēķināts vecāku pabalsts, ja esmu pamata līgumdarbā un papildus strādāju mikrouzņēmumā? Vai summa tiek aprēķināta tikai no līgumdarba algas, vai papildus tiek ņemti vērā arī mikrouzņēmuma ienākumi? Un, strādājot mikrouzņēmumā, algas grāmatiņa nav iesniegta pamatdarbā, attiecīgi nav atrēķināts neapliekamais minimums. Tā kā mikrouzņēmumam ir sezonāls raksturs, gribēju saprast, vai tas nevar negatīvi ietekmēt pēcāk māmiņalgu. Vai nebūtu izdevīgāk to slēgt?

A
atbild:
10. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tāpat kā darba ņēmējs, kurš no darba algas maksā vispārējos darbaspēka nodokļus ( iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas), arī mikrouzņēmuma (MU) darbinieks ir sociāli apdrošināts. Kā darba ņēmējam MU darbiniekam ir tiesības uz visiem tiem pašiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, uz kuriem ir tiesības ikvienam darba ņēmējam. Līdz ar to, nosakot tiesības uz vecāku pabalstu, tiks ņemti vērā sociālās apdrošināšanas periodi abos nodokļa maksātāja statusos un vecāku pabalsta apmēru veidos iemaksas abos uzņēmumos. Tās summēsies.

Neapliekamais minimums, ko piemēro vispārējā nodokļu režīmā, neietekmē sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru. Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem ir noteikti ierobežojumi, tie attiecas uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanu gadījumos, ja vienlaikus darbinieks ir gan parastā, gan mikrouzņēmumā.

Sociālās apdrošināšanas pabalstus aprēķina no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kas ir bruto alga vispārējā nodokļu režīmā.

Savukārt MU maksātājam iemaksas nosaka pēc īpašas formulas un pabalstu apmēru aprēķina atšķirīgi – nevis no algas (jo algai nodokļu nav), bet gan no iemaksu objekta. To nosakot, ņem vērā MU apgrozījumu, darbinieku skaitu, darba algu. Pabalsta apmērs MU darbiniekam ir ievērojami mazāks nekā vispārējo nodokļu maksātājam.

Likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteikts: mikrouzņēmuma darbiniekam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai nosaka no attiecīgo mēnešu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta, kas aprēķināts atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. panta otrajai daļai.

Maternitātes pabalstu (izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām) piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Vecāku pabalsta aprēķināšanai tāpat – vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Par pabalstiem vecākiem skaidrojošu informāciju varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas