E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13546
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devēja uzteikums ilgstoši slimojošam darbiniekam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2018
Zaiga

Labdien! Vēlos noskaidrot, ja, piemēram, darbiniekam ir slimības lapa jau ilgstoši, apmēram pusgadu, bet līguma termiņš viņam ir beidzies jau pirms 5 mēnešiem, vai darba devējs var lauzt līgumu ar darbinieku? Un, ja darbinieks darbā nav ieradies jau vairāk nekā gadu, jo ir slimības lapa, vai ar viņu var pārtraukt darba attiecības, jo vairs fiziski viņš šo darbu nevar izdarīt un uzņēmumā citas vakances, kuru varētu ieņemt šis darbinieks, nav? Paldies!

A
atbild:
11. janvārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jānorāda, ka Darba likuma 113. pants un Civillikuma 2192. pants terminēta darba līguma gadījumā paredz termiņa notecējumu jeb šāda līguma izbeigšanās pamatu ar konkrētu dienu, līdz kuram līgums bija noslēgts. Tādējādi darbinieks, ar kuru bija noslēgts terminētais darba līgums un šī līguma darbības laikā iestājās darbnespēja, līdz ar līguma termiņa notecējumu vairs nav uzņēmuma darbinieks un darba devējam šāds darbinieks nav jāatbrīvo ar uzteikumu.

Savukārt ilgstoši slimojoša darbinieka atbrīvošana no darba iespējama, ievērojot Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktu – ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.  

Tātad darba devējam, pirms sagatavo uzteikumu, ir jāvērtē, kāds ir šī ilgstoši slimojošā darbinieka darbnespējas cēlonis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas