E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13502
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Par tiesu izpildītāja darbībām var sūdzēties tiesā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2017
Evita

Labdien! Tiesu izpildītājs ir apķīlājis manu bankas kontu. Vērsos pie viņa ar konta izdruku saistībā ar to, ka manā kontā tiek ieskaitīta darba alga, kas nav lielāka par minimālo algu, un kontā tiek ieskaitīti bērna uzturlīdzekļi 140 eiro par vienu bērnu un 200 eiro par otru bērnu, kā arī bērna valsts sociālais pabalsts 34 eiro par abiem bērniem. Tiesu izpildītājs kategoriski atsakās atbloķēt manu kontu, pat ja rādu konta izdruku, ka kontā tiek ieskaitīti līdzekļi bērna uzturam, no kuriem nedrīkst veikt parāda piedziņu. Sanāk, ka mana darba alga uz rokas ir 360 eiro, kas nav minimālā alga, un pārējo naudu viņš vienkārši pārskaita sev, kas ir bērnu uzturlīdzekļi un valsts bērna pabalsts. Vai tiesu izpildītājs nepārkāpj likumu, un kur es varu vērsties, lai sūdzētos par viņa darbībām? Un vai papildus minimālajai mēneša algai par katru nepilngadīgu bērnu nav arī jāsaglabā 64 eiro valsts sociālā nodrošinājuma apmērā?

A
atbild:
16. janvārī, 2018

Ja zvērināts tiesu izpildītājs devis rīkojumu kredītiestādei par naudas līdzekļu apķīlāšanu, tad parādniekam norēķinu kontā saglabājami naudas līdzekļi minimālās algas apmērā saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. pantu. Norēķinu kontā parādniekam papildus netiek saglabāti par nepilngadīgu bērnu 64 eiro valsts sociālā nodrošinājuma apmērā, jo to neparedz Civilprocesa likuma 599. pants.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. pantu tiesu izpildītājs piedziņu nevar vērst uz valsts sociālajiem pabalstiem, kā arī bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Ja ir iebildumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību, personai ir jāvēršas tiesā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 632. panta pirmo daļu zvērināta tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības piedzinējam vai parādniekam ir tiesības pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc zvērināta tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas