E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13489
Lasīšanai: 3 minūtes
1
87
1
87

Kā veicama uzvārda maiņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2017
Linda

Labdien! Sakiet, lūdzu, ja es gribētu nomainīt savu uzvārdu uz tēva uzvārdu, jo kopš dzimšanas man ir manas mammas uzvārds dzimšanas apliecībā, tēva vārds un uzvārds ir manā dzimšanas apliecībā, vai man ir iespēja nomainīt manu uzvārdu uz tēva uzvārdu, un kāds būtu process? Paldies!

A
atbild:
03. janvārī, 2018
Elīna Gulbe
LV portāls

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma (turpmāk – likuma) 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no minētajiem iemesliem:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Atbilstoši likuma 4. panta pirmajai daļai persona, kura vēlas mainīt savu vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu), vai tautības ierakstu, iesniedz jebkurai dzimtsarakstu nodaļai attiecīgu rakstveida iesniegumu, kurā norāda vārda vai uzvārda (vārda un uzvārda), vai tautības ieraksta maiņas iemeslu.

Persona, kura atrodas ārvalstī, iesniegumu iesniedz tuvākajā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā. Vārda un uzvārda maiņas iesniegumam ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama Ministru kabineta 2009. gada 22. septembra noteikumos Nr. 1079 "Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesniegumu veidlapu paraugiem".

Iesniedzot dzimtsarakstu nodaļai vai Latvijas Republikas diplomātiskajai vai konsulārajai pārstāvniecībai vārda vai uzvārda (vārda un uzvārda) maiņas iesniegumu, ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un jāpievieno iesniegumam fotogrāfija (4,5 x 3,5 cm).

Par vārda vai uzvārda maiņu maksājama valsts nodeva, kas saskaņā ar likuma 9. panta pirmo daļu ir 71,14 eiro.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 64. panta pirmajai daļai, ja administratīvā lieta ierosināta uz iesnieguma pamata, iestāde pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. Minētais lēmums adresātam tiek nosūtīts pa pastu.

Saskaņā ar likuma 10. pantu lēmums par vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) 30 dienu laikā pēc tam, kad tas ir stājies spēkā, jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu.

Labs saturs
87
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas