E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13441
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesu izpildītājs piedzen izveidojušos parādu, nevis ikmēneša uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2017
Signe

Labdien! Situācija sekojoša – saņēmu uzturlīdzekļus no pavasara (dažreiz iemaksāja TI, bet lielāko daļu no fonda), līdz oktobrī vairāk nesaņēmu. Tiesu izpildītāja aizsūtījusi UGF, ka vairs nav nepieciešams izmaksāt no valsts fonda. Pieņemu, ka pamatojums – pēdējos 2 mēnešus izdevies ko ieturēt no viņa algas. Tagad atkal bezdarbnieks. Lielāko daļu gadā. No TI izpildītājas oktobrī neko nesaņēmu, un arī iesniegumu nācās sniegt par jaunu, 18 dienas pagājušas, lēmumu vēl neesmu saņēmusi. Kopsummā tagad tādas darbības dēļ palieku bez uzturlīdzekļiem  - aptuveni 3 mēnešus. Vecāks taču ar to naudu rēķinās.... Kādā īsti kārtībā tas viss notiek? Kur garantija, ka atkal tā nebūs pēc pāris mēnešiem? Pēc kādām normām vai likuma vadās TI? Paldies!

A
atbild:
12. janvārī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Zvērināts tiesu izpildītājs piedzen jau uzkrājušos parādu, nevis ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumus. Līdz ar to, ja parādniekam nav žēl regulāri apmaksāt nebūt ne mazos parāda piedziņas izdevumus, uzkrājot jaunu uzturlīdzekļu parādu, tāda situācija diemžēl var izveidoties. Taču, tiklīdz ir izveidojies parāds, piedzinējs ir tiesīgs vērsties atkārtoti pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai uzsāktu parāda piedziņu, kā arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Daļēja maksājumu veikšana nav šķērslis izpildu dokumenta iesniegšanai.

Visas tiesu izpildītāju darbības, kā arī izcenojumus nosaka Civilprocesa likums un vairāki Ministru kabineta noteikumi, piemēram, Ministru kabineta noteikumi Nr. 202 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību” un Ministru kabineta noteikumi Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”. Tiesu izpildītājs nav tiesīgs darboties ārpus likuma.

Piemēram, pēc jaunas izpildu lietas reģistrēšanas saskaņā ar Civilprocesa likuma 555. pantu tiesu izpildītājs nosūta parādniekam uz viņa deklarēto dzīvesvietas adresi paziņojumu par pienākumu izpildīt tiesas nolēmumu 10 dienu laikā. Šajā paziņojumā ir norādīts datums, līdz kuram jāsamaksā parāda saistības un radušies tiesu izpildītāja izdevumi, pretējā gadījumā tiks uzsākts piespiedu piedziņas process. Paziņojumā tiesu izpildītājs arī aicina parādnieku ierasties birojā un pārrunāt jautājumu par parāda apmaksu. Ja līdz paziņojumā norādītajam datumam parāds nav samaksāts, tiesu izpildītājs uzsāk piemērot piespiedu izpildes līdzekļus, kas noteikti Civilprocesa likuma 557. pantā. Kā no parādnieka piedzīt naudu, izvēlaties un nosakāt Jūs – kreditors. Parasti tā ir piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo un nekustamo mantu, naudas līdzekļiem kredītiestādēs.

Piedzinējam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu un noskaidrot neskaidros jautājumus. To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 202 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību” 5. nodaļa.

Sīkāks izklāsts par parāda piedziņas procesu pieejams LV portāla skaidrojumā “Parādnieka tiesības un pienākumi parāda piedziņas procesā”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas